sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialMAFIA APELOR: Furturi de agregate minerale acoperite de șefi politici și grupuri...

MAFIA APELOR: Furturi de agregate minerale acoperite de șefi politici și grupuri de interese

“Apele Române” n-au fost niciodată curate. Repetate scandaluri, legate în principal de numirile pe linie politică în fruntea administrațiilor bazinale de apă, au arătat că interesele în acest domeniu sunt absolut tulburătoare. De ce? Pentru că, și dacă totul pare limpede la suprafață, dincolo de ce se vede găsim multă mizerie într-un sistem lăsat cu anii să-și facă singur regulile.

INVESTIGATORIA publică astăzi o primă parte a unei anchete legate de ilegalitățile care se petrec în “Apele Române”, pentru a scoate la suprafață măcar un strop din mizeria care trebuie cumva îndepărtată din acest domeniu.

Balast albie râu Neamț

Pe râurile Moldova, Siret, Bistrița, Bistricioara din județul Neamț au loc, de ani întregi, mari furturi de agregate minerale. Vorbim despre exploatările de nisip și pietriș din albiile minore ale râurilor din România, cunoscut ca “balast”, cu rol esențial în domeniul construcțiilor. Totuși, exploatarea acestor agregate minerale fără control are un impact devastator asupra funcțiilor hidrologice ale râurilor. Astfel, se adâncește pânza freatică și asta duce, pe termen lung, la diminuarea resurselor de apă, la modificări peisagistice și la accentuarea fenomenelor extreme, precum seceta și inundațiile.

Ulterior, guvernele alocă bani pentru diminuarea efectelor inundațiilor și secetelor, deși, dacă lucrurile s-ar face corect în cadrul domeniului de administrare a apelor române, nici nu s-ar ajunge vreodată la aceste cheltuieli. Atunci de ce sunt acoperite furturile de agregate minerale chiar de către statul care ulterior plătește bani grei pentru ameliorarea efectelor produse de ele? Răspunsul cel mai îndemână și, probabil, și cel corect, este că grupurilor de interese aflate pe lângă partidele politice nu le pasă nici de efectele acțiunilor pe care au împotriva naturii, nici de cheltuirea banului public.

Administrația Bazinală de Apă Siret este condusă de un anume Răzvan Grigore Găină. Numit cu sprijin politic în luna ianuarie a anului 2020 la șefia instituției, Găină este liberal și are toată susținerea formațiunii politice.

Directorul Răzvan Găină, sursa foto: Ziarul de Bacău

Până în anul 2009, acesta a lucrat în exploatarea și furnizarea gazului metan, devenind ulterior director al Companiei Regionale de Apă Bacău, unde n-a excelat, ci dimpotrivă. În timpul mandatului său se construise o conductă la Valea Uzului care, tot pe parcursul mandatului său, a fost avariată. De frica consecințelor, Găină a demisionat în anul 2016, dar a rămas membru de rezervă în Consiliul de Administrație al companiei până când a devenit, în anul 2020, cu sprijin politic, director al Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău.

Împotriva lui Găină s-au formulat, de-a lungul vremii, numeroase plângeri. Unele dintre ele s-au oprit la parchete, altele au ajuns la DNA. Motivul? Acoperirea furturilor de agregate minerale la nivel local în favoarea unor grupurilor de interese.

Investigatoria a intrat în posesia unei plângeri adresate procurorului-șef al DNA, Crin Bologa, semnate de inginerul Viorel Platon, fost salariat al Administrației Bazinale de Apă Siret, în cadrul căreia acesta îl acuză pe șeful lui de “șicanare  în desfășurarea activitații de control și inspecție de gospodărire a apelor, precum și amenințarea de a nu mai executa activitatea principală de control de gospodărire a apelor pe Județul Neamț până la ieșirea la pensie, adica 4 luni de zile”. Totul pentru că angajatul ar fi deranjat interesele unor grupări din județul Neamț și Iași.

plângere DNA - Investigatoria

Ce se întâmplase?

Respectivul inginer al instituției a inițiat în ultimii patru ani de activitate mai multe controale comune cu Ministerul  Afacerilor  Interne, respectiv cu reprezentanții  I.P.J.NEAMȚ – S.I.C.E., pentru depistarea marilor furturi de agregate minerale din județul Neamț, mai precis cele care se petrec pe râurile Moldova, Siret, Bistrița, Bistricioara, dar și pentru depistarea repetată a încălcării tehnologiilor de exploatare agregate minerale. La momentul acela, controalele comune realizate au avut efecte importante pe moment. Practic, cei care furau balast au fost o vreme descurajați, așa că în zilele de weekend, când aveau loc de obicei furturile, situația începuse să se normalizeze.

Printre controalele efectuate de inginerul care își propusese să revoluționeze modul în care se făceau lucrurile la administrația bazinală, se numără două controale la iazul Drăgănești din Neamț, unde s-au  depistat lucrări de exploatări agregate minerale fără actele de reglementare de gospodărire a apelor. Vorbim despre un furt de agregate minerale de circa 26.000 mc., dar și nerespectarea  avizului de gospodărire a apelor pentru executarea acestui Iaz piscicol.

Inginerul spune că la momentul acela, directorul Găină i-ar fi sugerat “să închidem ochii la furtul de agregate și să dăm o amendă mai mică pentru S.C. MINA EGIPTEANUL S.R.L.”

Ulterior, I.P.J. NEAMT – S.I.C.E. s-a autosesizat și a deschis dosar penal pentru efectuarea de lucrări fără acte de reglementare de gospodărire a apelor, dosarul fiind înaintat primului procuror al Parchetului din Târgu Neamț. Inginerul care inițiase controlul nu a cedat nici el presiunii la care l-a supus Găină, așa că a dat amenda.

În luna februarie a anului 2020, s-a executat un alt control comun pe râul Ozana, în extravilanul orașului Târgu Neamț, amonte și aval de podul Blebea. Atunci s-a depistat că firma S.C. AMI TURING S.R.L. IAȘI exploata agregate minerale fără a deține acte de reglementare de gospodărire a apelor în locul unei alte societăți, și anume S.C. ROMSERV S.R.L. BACĂU, care deținea perimetrul de exploatare.

Exploatări ilegale de balast pe râul Ozana

În plângerea lui, inginerul arată că “ulterior, Administrația Bazinală de Apă Siret a emis Autorizația de Gospodărire a Apelor nr. 314/ 02.12.2019 – 15.10.2020  tot pentru beneficiarul S.C. ROMSERV S.R.L. Bacău. A fost chemată reprezentanta S.C. AMI TURING S.R.L. IASI, care a afirmat de față cu reprezentanți M.A.I. că agregatele minerale se transportă la Iași. Aceasta nu a mai mers la sediul poliției Tg. Neamț după finalizarea controlului comun. Ulterior pe data de 26.05.2020 și data de 04.06.2020 s-au mai efectuat 2 controale inopinate de Administrația Bazinală de Apă Siret prilej cu, care s-au depistat exploatarea ilegală de agregate de către S.C. AMI TURING S.R.L. IAȘI și S.C. ROSSAL Secția Tg. Neamț. Conform prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996 am sanctionat S.C. AMI TURING S.R.L.IAȘI dar și S.C. ROMSERV S.R.L. Bacău; valoarea sancțiunilor fiind de 150.000 lei. Datele de identificare a societaților, au fost solicitate de la  Oficiile  Registrelor Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași și respectiv Tribunalul Bacău.”

Șirul de ilegalități identificate în cadrul acestor controale este imens. Și el ar fi putut fi prevenit dacă autoritățile și-ar fi făcut treaba pe care erau plătite la timpul potrivit.

Un caz revoltător este cel al modul ilegal de exploatare a Râului Ozana din comuna nemțeană Timișești.  Exploatările ilegale din perimetrul menționat au pus în pericol iminent Frontul de Captare Timișești care alimentează orașul Iași.  Ilegalitatea putea prevenită din timp dacă cei care fac închiderea lunară de producție de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț,  constatau ilegalitățile în Rapoartele lunare de producție, care trebuiau trimise la Administrația Bazinală de Apă Siret, lucru care nu s-a făcut.

O altă infracțiune, constatată în cadrul unui alt control efectuat la inițiativa inginerului de la Apele Române a fost cel din cariera Mărgineni-Podiș, tot din județul Neamț, unde s-a determinat faptul că firma S.C. STEF EDIL CDP S.R.L. a exploatat acolo ilegal agregate minerale – nisip. S-a încheiat un proces verbal pe această temă la sediul primăriei din Mărgineni și Ancheta a ajuns pe masa polițiștilor de la IPJ Neamț.

IPJ Neamț a transmis adresă la Administrația Bazinală de Apă Siret, iar directorul Găină a dat rezoluția prin care speța urma să fie rezolvată de Biroul Inspecția bazinală a apelor – I.B.A. și S.G.A. Neamt.

Încălcând Regulamentul de Ordine Interioară și Fișele Posturilor cu responsabilitățile acestora, directorul Găină și directorul tehnic, Irina Lucaveschi au transmis adresa de la IPJ Neamț la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, știind faptul că singurul inginer din cadrul Inspecției teritoriale era în concediu, iar compartimentul Gestiune Resurse de Apă nu are atribuțiuni de control de gospodărire a apelor, care să echivaleze cu acel control.

Inginerul care a inițiat toate aceste controale susține că, în urma acestor acțiuni de pedepsire a firmelor care exploatau ilegal minerale agregate în județul Neamț, a avut de suportat repercusiuni cât se poate de serioase.

Toate aceste cazuri depistate au deranjat palierul politic, care a dorit încă din anul 2019 mutarea sub orice formă a mea de la Inspecția de gospodărire a apelor de pe județul Neamț;  a fost o întâlnire la hotelul Condor unde a fost chemat de urgență Victor Sandu (fost director Administrației Naționale “Apele Române“) să facă mutarea mea. Situația a fost prezentată în presa din Județul Neamț.”, declară inginerul Viorel Platon.

Fostul director al Administrației Naționale “Apele Române” a fost și el cercetat penal de DNA Bacău pentru solicitare de avantaje personale de la lucrări al căror beneficiar este Administrația Națională Apele Române.

Lucrurile nu s-au oprit aici, mai susține inginerul.

Inginerul Mihai Nechita, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț a fost văzut pe 5 august 2020, împreună cu un reprezentant al firmei S.C. AMI TURING S.R.L. pe instituției Administrația Bazinală de Apă Siret, unde s-au întâlnit cu Răzvan Grigore Găină, căruia i-a dat adresă din partea S.C. AMI TURING S.R.L. IAȘI pentru a mai lungi termenul de atac al amenzii primită pentru furt de balast; jenant și rușinos i-am replicat acest lucru lui Răzvan Gheorghe Găină, care m-a bombardat cu telefoane acasă și el și actuala directoare tehnică. Nu cu astfel de intervenții se ocupă un director de Sistem de Gospodărire a Apelor, chiar numit politic! Atâta timp cât nu am facut nici o ilegalitate timp de peste  30 de ani și mi-am adus contribuția alături de ofițerii de poliție de profil de la I.P.J. Neamț, I.P.J. BACĂU și IAȘI, nu îi voi permite unui director politic să mă mute cum îi place, să nu aibe probleme la partidul care l-a numit pe funcție!”, mai arată fostul angajat al Administrației Bazinale de Apă Siret.

Direcția Națională Anticorupție a răspuns sesizării în luna august a anului trecut, arătând că aceasta a fost transmisă pentru soluționare Secției de Combatere a Infracțiunilor asimilate Infracțiunilor de Corupție din cadrul DNA.

Povestea nu se oprește aici, sunt încă multe aspecte interesante legate de felul în care niște personaje numite politic se scaldă în “Apele Române” pe bani frumoși, susținând grupuri de influență pentru bani și alte avantaje.

Acest articol este proprietatea Investigatoria.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

4 COMENTARII

  1. […] la modificări peisagistice și la accentuarea fenomenelor extreme, precum seceta și inundațiile, scrie Investigatoria.ro Consiliul Concurenţei anchetează Distribuţie Energie Electrică România pentru comportament […]

  2. […] la modificări peisagistice și la accentuarea fenomenelor extreme, precum seceta și inundațiile, scrie Investigatoria.ro Consiliul Concurenţei anchetează Distribuţie Energie Electrică România pentru comportament […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare