joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialAngajări nelegale la Administrația Bazinală de Apă Siret: Răzvan Găină revine în...

Angajări nelegale la Administrația Bazinală de Apă Siret: Răzvan Găină revine în atenția procurorilor

Împotriva directorului Administrației Bazinale de Apă Siret s-au formulat, de-a lungul timpului, multe acuzații. Unele au ajuns la DNA, altele prin parchetele locale, dar cert e că personajul este unul cu înclinație către încălcarea regulilor. Acum, el a revenit în atenția procurorilor DNA, după ce a facilitat niște angajări nelegale în instituția pe care o conduce din 2020.

INVESTIGATORIA a mai scris în trecut despre parcursul lui Răzvan Găină de la ABA Siret, el fiind una dintre cheile de înțelegere ale „mafiei apelor” din zona Moldovei. Numit cu sprijin politic în luna ianuarie a anului 2020 la șefia instituției, Găină este liberal și are toată susținerea formațiunii politice.

Până în anul 2009, acesta a lucrat în exploatarea și furnizarea gazului metan, devenind ulterior director al Companiei Regionale de Apă Bacău, unde n-a excelat, ci dimpotrivă. În timpul mandatului său se construise o conductă la Valea Uzului care, tot pe parcursul mandatului său, a fost avariată.

De frica consecințelor, Găină a demisionat în anul 2016, dar a rămas membru de rezervă în Consiliul de Administrație al companiei până când a devenit, în anul 2020, cu sprijin politic, director al Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău.

Împotriva lui Găină s-au formulat, de-a lungul vremii, numeroase plângeri. Unele dintre ele s-au oprit la parchete, altele au ajuns la DNA. Motivul? Acoperirea furturilor de agregate minerale la nivel local în favoarea unor grupuri de interese.

CITEȘTE ȘI: MAFIA APELOR: Furturi de agregate minerale acoperite de șefi politici și grupuri de interese

Acum, însă, procurorii DNA l-au prins la colț pe Găină cu niște infracțiuni derulate pe linie administrativă. Vorbim despre două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată, infracțiuni pe care Găină le-a recunoscut în fața procurorilor.

Vorbim, de fapt, despre niște angajări nelegale făcute în cadrul ABA Siret. În rechizitoriul lor, procurorii arată că în cursul anului 2020,  directorul A.B.A. Siret ar fi dispus și semnat mai multe documente (decizii, act adițional la contractul individual de muncă etc.) prin care Rîznic Marius Andrei și Nechita Marius Mihai ar fi fost numiți provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, în condițiile în care aceștia nu ar fi îndeplinit cerințele de vechime și experiență necesare pentru ocuparea acelor funcții.

O parte dintre documentele respective ar fi fost semnate și de Tănasă Ioan, șeful Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ. Anterior numirii în acele funcții, Rîznic Marius Andrei a ocupat funcția de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciortești, județul Iași, iar Nechita Marius Mihai și-a desfășurat activitatea ca și consilier, gradația 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Mai târziu, aceștia ar fi fost detașați la Administrația Bazinală de Apă și au fost numiți pe cele două funcții de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020 – august 2021 (Rîznic Marius Andrei) respectiv martie 2020 – februarie 2021 (Nechita Marius Mihai).

ABA Siret a suferit, din acest motiv, un prejudiciu de 231.864 lei, contravaloarea salariilor primite de cei doi în perioada în care au fost angajați în funcțiile la care nu erau îndreptățiți.

Acum, față de Răzvan Găină au fost dispuse măsuri asigurătorii, iar dosarul va fi judecat la Tribunalul Bacău.

Sursă foto principal: Ziarul de Bacău

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare