miercuri, mai 8, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneComisia de la Veneția dă undă verde desființării Secției Speciale

Comisia de la Veneția dă undă verde desființării Secției Speciale

Poziția Secției Speciale este din ce în ce mai fragilă. Comisia de la Veneția a reiterat faptul că desființarea Secției Speciale face parte dintr-un proces mai vast de reformare a justiției românești.

Voci specializate în domeniul juridic susțin că nu este prima dată când Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției Speciale, de vreme ce chiar în vremea când justiția era la mâna PSD, în anii 2018 și 2019, Comisia de la Veneția a susținut că organizarea SIIJ este problematică. Atunci, însă, Tudorel Toader, membru al Comisiei și ministru al Justiției, a ignorat recomandările și a continuat să țină justiția la mâna intereselor politice ale social-democraților.

O arată chiar Asociația VeDem Just, care susține că avizul pozitiv al Comisiei de la Veneția pe marginea desființării Secției Speciale trebuie să fie, totuși, privit ca o reiterare a unei poziții mai vechi, nerespectate, însă, de reprezentanții statului român.

În anul 2018 şi 2019 deja Comisia de la Veneţia a zis de două ori că sunt probleme în organizarea SIIJ. Pe atunci domnul Toader era ministru. Dar el nu a băgat în seamă Comisia din care el însuşi făcea parte;la pct. 23 CSM este prins cu ocaua mică: într-un punct de vedere a răstălmăcit avizul oficial al Comisiei de la Veneţia din 2018;la pct. 32 Comisia de la Veneţia salută proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ. O spune clar şi răspicat;la pct. 42 Comisia arată că procurorii de la SIIJ şi cazurile acestora vor fi transferate la celelalte parchete, astfel că anchetele nu vor fi afectate. Deci proiectul poate fi dus mai departe;

la pct. 52 Comisia arată că magistraţii trebuie să aibă imununitate funcţională numai pentru actele comise cu bună credinţă. La pct 56 arată că magistraţii nu au nevoie de un mecanism de ridicare de către CSM a imunităţii, ca la politicieni, în cazul în care sunt urmăriţi penal. La pct. 58 se arată că CSM nu poate să intervină într-un proces penal să decidă el ce magistraţi să fie sau să nu fie cercetaţi pentru corupţie. Astfel că se dă o palmă grea peste obrazul gros al CSM care dorea să controleze dosarele DNA cu privire la magistraţi.”, arată Asociația VeDem Just.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, confirmă faptul că punctul de vedere al Comisiei de la Veneția cu privire la desființarea SIIJ nu este unul nou și califică sesizarea lui Stelian Ion, actualul ministru al Justiției, drept o „pierdere de vreme, un ieftin exercițiu de PR personal„. Aceasta îi cere lui Stelian Ion să-și ia inima în dinți și să-și asume desființarea SIIJ, cu atât mai mult cu cât Comisia de la Veneția critică amendamentul super-imunității magistraților, susținut de Stelian Ion și descris ca fiind drept un compromis necesar.

Apropo, pentru Stelian Ion, în calitate de ministru al justiției, este rușinos că inclusiv Comisia de la Veneția critică amendamentul propus privind „super-imunitățile” magistraților… stiți voi care amendament: acel amendament moșit de Stelian Ion cu binecuvântarea UDMR… votat de Stelian Ion într-o manieră mai mult decât rușinoasă, ca să nu spun direct las: prin DELEGARE de vot către un coleg deputat, deși se afla în sală… se pare că fuga de asumarea votului devine o practică a curajosului Stelian Ion. „, a mai scris Ana Birchall.

 

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare