sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialVa dinamita Roșia Montană guvernarea Cîțu?

Va dinamita Roșia Montană guvernarea Cîțu?

Florin Cîțu este acuzat de Greenpeace ar fi solicitat retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO. Guvernul a reacționat șovăitor în fața acuzației, susținând că premierul nu a făcut niciun demers oficial în acest sens. Având, însă, în vedere importanța cauzei Roșia Montană pentru o importantă parte a societății civile din România, există un potențial uriaș al acestei situații de a pune guvernarea pe un butoi cu pulbere.

Organizația Greenpeace a publicat pe site-ul său o scrisoare deschisă adresată lui Florin Cîțu, Bogdan Gheorghiu și lui Ludovic Orban, în care solicită ca „în cel mai scurt timp și fără prejudicii în raport cu situația Roșiei Montane (în contextul dezbaterii din Comitetul UNESCO, dar și în cadrul arbitrajului de la Washington), să vă respectați angajamentele luate atât prin programele de guvernare„.

Scrisoarea, semnată de mai multe organizații civice, solicită guvernului să nu întreprindă niciun fel de act sau de procedură administrativă care ar putea bloca această candidatură a Roșiei Montane la UNESCO în luna iulie a anului 2021. Mai mult, guvernanților li se cere să acorde un mandat ferm delegației care va reprezenta statul român la reuniunea Comitetului în sensul susținerii fără echivoc a candidaturii Roșiei Montane pentru includerea în Patrimoniul UNESCO.

Salvarea acestui sit unic la nivel mondial constituie de multă vreme o cauză a societății civile din România, iar acuzațiile lansate de Greenpeace pun guvernarea într-o situație destul de complicată, care ar putea să dinamiteze guvernul printr-o reluare a protestelor pe această temă.

Iar premierul Florin Cîțu pare foarte interesat de găsirea unei soluții de mijloc, care să permită exploatarea acelei zone, după cum el însuși a declarat la începutul acestei săptămâni.

„Exact astea sunt discuţiile în coaliţie, să vedem care este soluţia pentru a merge mai departe. Să păstrăm şi situl UNESCO şi dacă să putem şi să exploatăm. Căutăm o soluţie. De aceea am chemat specialiştii.”, a spus Cîțu.

Tudor Benga, deputat USR de Brașov, spune că atitudinea lui Florin Cîțu în raport cu acest subiect ar putea spulbera susținerea parlamentară a guvernului, iar la o viitoare moțiune de cenzură acesta ar putea să nu mai fie la fel de liniștit ca până acum.

Ideea retragerii dosarului Roșia Montană e inacceptabilă și nenegociabilă. Iar dacă premierul vrea să aibă o surpriză la următoarea moțiune de cenzură atunci jucatul cu focul pe lângă tema Roșia Montana s-ar putea să fie calea. „, a precizat Benga pe Facebook, amintind că Roșia Montană este, alături de Colectiv, unul dintre stâlpii de rezistență pentru tot ceea ce a însemnat revenirea la viață a unei culturi civice și societăți participative în România.

 

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare