DESTINAȚIE DE VACANȚĂ: Devetashka, peștera cu 15 specii de lilieci

DESTINAȚIE DE VACANȚĂ: Devetashka, peștera cu 15 specii de lilieci

Bulgaria oferă peisaje impresionante și locuri cu amprentă specială, care rămân astfel în memoria turiștilor. La o mică distanță de granița cu România, în apropiere de Lovech, pot fi văzute niște locuri cu adevărat memorabile, unde natura n-a fost încă afectată profund de intervenția omului. Iar unul dintre aceste locuri este peștera cu lilieci, Devetashka.

În drumul către peșteră, care poate fi vizitată pe parcursul întregii zile, se trece peste un râu plin de păstrăvi, unde, culmea, nimeni nu pescuiește. De fapt, zona aceasta din Bulgaria pare cumva părăsită de oameni. Străzile sunt libere, satele pustii, rareori se poate vedea o siluetă de om în drumul către obiectivele turistice.

 

Devetashka este, din punct de vedere geologic, o peșteră carstică, aflată pe malul estic al râului Osăm. Este accesibilă din Drumul Național 301 printr-un drum neasfaltat de circa 400 de metri și un pod de beton. În afara coloniilor impresionante de lilieci, turiștii pot admira un râu subteran, cupole impresionante, dar și stalactite și stalagmite.

Devetashka, Bulgaria

 

Devetashka a devenit și mai faimoasă în 2012, după ce acolo s-au filmat scene din filmul „The Expendables 2”, în care au jucat Sylvester Stallone, Jason Statham, Liam Hemsworth și alți actori celebri. Problema a fost că filmarea respectivă a fost considerată o gravă încălcare a reglementărilor de mediu din zona protejată, mai ales pentru că în urma filmărilor, un număr mare de lilieci a părăsit habitatul natural. Curtea Supremă Administrativă a decis că filmarea a încălcat normele de protecție a mediului, Devetashka fiind declarată monument natural din 1996.

Devetashka, Bulgaria

Tavanul peșterii are șapte găuri de diverse dimensiuni prin care lumina pătrunde în interior și face vizibile frumusețile locului. 15 specii de lilieci locuiesc acum în pereții peșterii, iar specialiștii estimează că numărul lor s-ar ridica la aproximativ 30.000. Tot acolo pot fi admirate peste zece specii de amfibieni și reptile protejate, faimos fiind șarpele Aesculapian, broasca țestoasă Hermann, precum și zeci de specii de păsări.

Sunetul peșterii este și el terapeutic. Curgerea apei este completată de țipetele păsărilor, iar ecoul asigurat de pereții peșterii face ca senzația auditivă să fie și ea extrem de specială și memorabilă.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.