Stelian Ion explică economiile de 200.000 de lei: „Mă așteptam să apară manipulări care să bruieze eforturile mele pentru desființarea SIIJ”

Stelian Ion explică economiile de 200.000 de lei: „Mă așteptam să apară manipulări care să bruieze eforturile mele pentru desființarea SIIJ”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, reacționează în urma apariției în spațiul public a unor informații care arată că banii economisiți de el, conform declarației de avere, nu sunt justificați prin nivelul veniturilor. Acesta susține că totul este o manipulare care ar avea legătură cu eforturile sale „ferme” de a desființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

După publicarea declarației de avere, Stelian Ion s-a confruntat cu nedumerirea unor jurnaliști care remarcau faptul că suma de 200.000 de lei, economisită de ministru, nu s-ar justifica, de vreme de indemnizația sa ar fi cu mult mai mică. Ministrul a reacționat public și susține că veniturile pe care le-a precizat în declarația de avere sunt cele aferente anului trecut, în timp ce depozitele bancare sunt actualizate la zi.

Declarațiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situația la data declarării pentru celelalte capitole din declarație”. Aceasta este explicația simplă și legală și pentru așa-zisa „dispariție” a împrumuturilor declarate în decembrie 2020. Mulți candidați se împrumută pentru a putea susține cheltuielile din campania electorală. După verificarea legalității cheltuielilor din campanie, în cazul în care nu sunt constatate nereguli, candidații își recuperează sumele cheltuite în campanie. În 2021, adică după depunerea declarației de avere din decembrie 2020, mi s-au restituit integral sumele cheltuite în campanie și acestea s-au regăsit în cont la data completării noii declarații, în iunie 2021. Precizez că am restituit în termenul contractual toate sumele primite cu titlu de împrumut, aceasta fiind explicația pentru „dispariția” împrumuturilor din declarația de avere. Repet, cheia este tot în lege: veniturile sunt pe anul anterior (salariile din 2020), însă toate celelalte informații (conturi, depozite, împrumuturi etc) se completează la zi, nu trebuie să aștepte încheierea anului fiscal.„, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Acesta face, însă, o conexiune oarecum deplasată între demersul firesc și justificat al unor jurnaliști de a analiza declarația de avere a unui politician și așa zisa lui luptă pentru desființarea SIIJ. Cu alte cuvinte, ministrul Justiției sugerează faptul că declarația sa de avere a fost folosită drept formă de atac personal, pentru că ar face eforturi „ferme” pentru desființarea SIIJ.

Mă așteptam să apară manipulări și atacuri, care să bruieze toate eforturile mele ferme pentru desființarea SIIJ, pentru apărarea independenței magistraților și împotriva celor care se opun reformelor. Vă îndemn să respectăm legile și să oprim manipulările.„, a mai precizat ministrul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.