Miliardarul Ioan Niculae rămâne în penitenciar: cererea de liberare condiționată i-a fost respinsă

Miliardarul Ioan Niculae rămâne în penitenciar: cererea de liberare condiționată i-a fost respinsă

Miliardarul Ioan Niculae rămâne în spatele gratiilor, după ce Tribunalul Constanța a decis marți să respingă cererea de liberare condiționată formulată de acesta.

În luna februarie a acestui an, miliardarul Ioan Niculae era încarcerat la penitenciarul Poarta Albă.

Patronul Grupului InterAgro și patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu a fost condamnat de instanță la 5 ani de închisoare cu executare, după ce procurorii DNA au arătat că în prima parte a anului 2009, Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a inițiat și desfășurat activități de corupere, vizați fiind înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale, privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, cu consecință directă în beneficiul grupului Interagro.

Ulterior, Nicolae ar fi pus la punct un circuit financiar sub aparența unor tranzacții comerciale între Interagro și Libarom, care în realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultată din evaziune fiscală, către o firmă de tip off shore din Insulele Virgine Britanice.

Pe 19 februarie, omul de afaceri a fost ridicat de autorități de la aeroportul „Henry Coandă”, după ce procurorii DNA reușiseră să demonstreze o veritabilă „strategie” infracțională, prin care afaceristul nu mai plătea bani la stat.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

La o lună de la încarcerare, Niculae solicita pentru prima dată liberarea condiționată a miliardarului. Atunci, însă, solicitarea a fost respinsă.

Mai târziu, la începutul lunii septembrie a acestui an, Judecătoria Medgidia a respins cererea de liberare condiţionată a lui Ioan Niculae, ca inadmisibilă, deoarece nu se împlinise termenul de reînnoire a cererii.

Marți, Tribunalul Constanța a spulberat și ultima speranță a afaceristului de a fi eliberat înainte de termen. Magistrații Tribunalului Constanţa au decis să respingă ca nefondată contestaţia formulată de către Ioan Niculae împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia prin care era respinsă cererea sa de liberare condiţionată. Decizia Tribunalului Constanța este definitivă.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.