duminică, iunie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneProiectul de protejare a arborilor seculari a fost aprobat de Senat

Proiectul de protejare a arborilor seculari a fost aprobat de Senat

Un proiect legislativ prin care aproximativ 5.000 de arbori ar beneficia de un statut special și de măsuri deosebite de protecție a trecut de votul Senatului. Anunțul a fost făcut de unul dintre inițiatorii lui, deputatul Diana Buzoianu.

În vara acestui an, parlamentarii Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu au depus la Senatul României un proiect legislativ care propune protejarea arborilor seculari. Actul normativ își propune să instituie un mecanism de evidență și de protecție a arborilor seculari, remarcabili prin vârsta lor înaintată, dar și prin frumusețea lor ieșită din comun.

Mai mult, proiectul clarifică acele condiții necesare pentru inventarierea, marcarea și tăierea arborilor, astfel încât arborii seculari să fie salvați în cadrul operațiunilor de defrișare.

Inițiativa s-a bucurat încă de la început de susținerea asociațiilor de mediu și a societății civile, în genere, pentru că există de ceva vreme o preocupare constantă legată de protejarea arborilor seculari, pe fondul numeroaselor operațiuni de defrișare, realizate chiar cu sprijinul autorităților.

Proiectul arată că „arbori remarcabili pot fi găsiți peste tot, de la orașe la pășuni, în parcuri și șantiere vechi și păduri. Indiferent de locația lor, acești arbori au mai multe valori culturale, istorice și ecologice, arborii bătrâni fiind structuri cheie în ecosisteme, spre exemplu prin faptul că oferă habitat pentru multe organisme.

Proiectul pentru protejarea acelor arbori seculari a fost dezbătut, votat și aprobat în Senat. Inițiat de senatorul Aurel Oprinoiu, președintele comisiei pentru mediu și echilibrul biologic și de deputatul Diana Buzoianu,  acest proiect merge mai departe, către votul Camerei Deputaților.

Potrivit Dianei Buzoianu, proiectul de lege a fost propus în urma discuțiilor și consultărilor purtate cu specialiștii Tibor Hartel și Arghius Viorel de la Universitatea Babeș-Bolyai, coordonatorii inițiativei Arborii Remarcabili din România Florin Stoican și Laura Bouriaud și în urma Initiativei sociale desfășurată de către Fundația Printului de Wales România prin care au fost înregistrați arbori seculari din România.

Inițiatorii încurajează oamenii să identifice arborii seculari, în perspectiva unei integrări a lor în viața comunității, astfel încât aceștia să fie localizați cu exactitate și protejați de eventualele amenințări.

Este speranța noastră că prin furnizarea de informații foarte precise despre arborii remarcabili, putem motiva și inspira comunitățile locale să utilizeze acești arbori pentru întărirea coeziunii comunității și a identității locale, protejând în același timp habitate sălbatice de importanță majoră pentru toată Europa.„, se arată în descrierea proiectului.

 

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare