O grupare de cămătari își amenința victimele prin videoclipuri postate pe rețelele de socializare

O grupare de cămătari își amenința victimele prin videoclipuri postate pe rețelele de socializare

Grupările infracționale se tem tot mai puțin de autorități, uneori deloc. Este și cazul unei rețele de cămătari din Mureș, care a ajuns să își amenințe victimele, postând videoclipuri amenințătoare în spațiul public al rețelelor de socializare.

25 de percheziții domiciliare au avut loc miercuri pe raza judeţului Mureș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de șantaj și camătă.

Infracțiunile se întâmplă încă din anul 2016. Din documentarea procurorilor, ar fi vorba despre un număr de 12 persoane, care au constituit două grupuri infracționale organizate distincte, specializate în comiterea infracțiunilor de șantaj și camătă, care au acționat în mod coordonat, în realizarea activităților infracționale, pe raza municipiilor Târgu Mureș și Reghin.

Practic, din anul 2016 și până în prezent, membrii celor două grupări au acordat împrumuturi bănești către sute de persoane, cuantumul acestor împrumuturi ajungând uneori la câteva sute de mii de euro.
Ulterior acordării împrumutului, persoanele împrumutate erau determinate să restituie sume de bani mult mai mari decât cele pentru care s-au înțeles inițial.

Astfel, dobânda percepută, în unele cazuri de peste 100%, era recalculată de către împrumutători după propria voință, iar eventualele obiecții ale debitorilor erau urmate de amenințări sau violențe fizice, victimele fiind astfel obligate, în final, la plata sumelor pretinse. De cele mai multe ori, sumele de bani pretinse de către suspecţi erau duble sau chiar triple față de cele împrumutate anterior.

Totodată, membrii grupării au considerat că ar fi de bun augur să fie și celebri, așa că și-au făcut o întreagă strategie de „marketing” a cămătăriei.

Potrivit procurorilor DIICOT, aceștia au „încercat să își consolideze notorietatea în domeniul cămătăriei și capacității acestora de a recurge la cele mai violente măsuri în vederea recuperării sumelor de bani pretinse, postând diferite videoclipuri pe rețelele de socializare în care își arătau fizicul impunător, disprețul total față de prevederile legale și de normele de conviețuire socială, proliferând în mod constant, uneori în mod direct pentru o anumită persoană iar alteori, în general, amenințări cu fapte de violență. De asemenea, în aceste videoclipuri, membrii grupării apăreau alături de alți membrii cunoscuți ai lumii interlope din România, pentru a denota astfel notorietatea de care se bucură și sprijinul de care ar beneficia, la nevoie.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate sume de bani în lei și valută, arme albe (macete, săbii, cuțite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum și sisteme informatice. La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.

Sursă foto: DIICOT

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.