joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticAbuz în serviciu și delapidare la Direcția Silvică din Caraș-Severin

Abuz în serviciu și delapidare la Direcția Silvică din Caraș-Severin

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus la Direcția Națională Anticorupție un denunț împotriva Romsilva – Direcţia Silvică Caraş-Severin  şi Ocolul Silvic Nera pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupţie.

În denunțul său, Vlad Gheorghe menționează fapte susceptibile de a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare prev. de art. 295 C.pen. şi de abuz în serviciu prev. de art. 297 C.pen. cu privire la afacerilor ilegale cu lemne din pădurile din judeţul Caraş-Severin, conform informațiilor făcute publice în urma controalelor efectuate de Garda Forestieră Timișoara.

Europarlamentarul român din grupului Renew Europe care a propus înființarea Procurorului Verde European citează comunicări oficiale ale Gărzii conform cărora în toate ocoalele silvice din județul Caraș-Severin au fost constatate probleme, în principal lucrări silvice efectuate doar pe hârtie și totuși decontate integral. Vlad Gheorghe consideră că refuzul Ocoalelor Silvice să participe la control și să colaboreze cu Garda Forestieră, conform ordinelor primite de la directorul Romsilva Caraș-Severin reprezintă abuz în serviciu.

În cuprinsul denunțului, se mai maenționează că în urma controalelor efectuate în 2021 la Ocolul Silvic Nera, a reieșit că Ocolul a plătit o societate comercială să efectueze 129 hectare de lucrări silvice, deși în teren s-au efectuat doar 11,3 hectare, cu un prejudiciu de 65.684 lei (cu TVA). Șeful acestuia Ocol nu a luat nicio măsură concludentă în urma neregulilor constatate, iar directorul Tabugan nu a acționat în niciun fel nici în teren, nici asupra personalului din ocoalele cu probleme din județ.

Direcția Silvică Caraș-Severin, ca unitate a Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, administrează cea mai mare suprafață de fond forestier proprietate publică a statului – aproximativ 26% din totalul pădurilor virgine din România, având în subordine și coordonând activitatea a 17 ocoale silvice. ”Tăierile ilegale de pădure nu sunt doar o infracțiune asupra mediului, ci constituie o amenințare la securitatea naţională, din motive lesne de înțeles pentru orice român onest. Legislația este foarte clară în acest sens”, subliniază europarlamentarul USR, jurist de profesie, citând Articolul 3 din Legea nr. 51 din 29 iulie 1991: Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României următoarele: lit. m) orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinţe la nivel naţional sau regional.

Nu este prima oară când activitatea lui Ion Tabugan în fruntea Direcției Silvice Caraș-Severin este contestată public. Fostul subprefect din partea USR, Andrei Plujar atrăgea atenția încă din toamna anului trecut asupra numeroaselor sancțiuni deja primite de directorul Tabugan.

În anul 2021, perioadă în care ați condus oficial Direcția, au fost constatate un număr de 66 de infracțiuni, au fost aplicate 232 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 432.500 lei, în număr covârșitor în ocoalele silvice administrate de dumneavoastră. Sunteți incapabil să conduceți Direcția Silvică și pădurile din județ, domnule Tabugan! Lăsați silvicultori dedicați protecției mediului să își facă treaba, să gestioneze fondul forestier din Caraș-Severin!”, transmitea Andrei Plujar într-un comunicat de presă către publicațiile locale în septembrie 2021.

Conform datelor oficiale, procentul pădurilor virgine din România s-a diminuat de patru ori în ultimii 50 de ani, iar totalul tăierilor ilegale de pădure din țara noastră produc un prejudiciu anual de cca 6 miliarde de euro, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare