vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEvenimentPSD, PNL și UDMR nu renunță la sinecuri: "Nu ai bani să...

PSD, PNL și UDMR nu renunță la sinecuri: „Nu ai bani să crești salariile profesorilor, dar menții indemnizații pentru niște oameni care nu produc”

PSD, PNL și UDMR au respins propunerea de tăiere a indemnizațiilor de ședință pentru membrii Consiliilor Consultative ala AJOFM. Și în acest moment este greu de spus care e realmente rolul și performanța celor care fac parte din aceste consilii, de vreme ce ele nu produc rapoarte de activitate și singura lor formă de eficiență este un proces verbal de ședință.

Pollyanna Hangan, deputat USR, a venit cu inițiativa de a se tăia indemnizațiile de ședință în cazul Consiliilor Consultative ale AJOFM, despre care nu prea se știe ce produc, în afara unor întâlniri lunare, care nu sunt însoțite de concluzii sau rapoarte. Având în vedere situația economică din ce în ce mai dificilă, inițiatoarea proiectului s-a gândit că indemnizațiile aferente acestor ședințe ar trebui tăiate și, astfel, s-ar economisi bani pentru alte tipuri de cheltuieli.

Surpriză, însă! Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat împotriva inițiativei legislative a USR de tăiere a indemnizațiilor de ședință ale Consiliilor Consultative ale AJOFM, cu toate că aceasta avea raport favorabil de la Comisia de Muncă, Familie și Protecție socială. Propunerea USR a fost respinsă cu 51 de voturi PENTRU, 73 ÎMPOTRIVĂ și o ABȚINERE.

Luând cuvântul la dezbaterile din Plen, senatorul USR Ștefan Pălărie – fost președinte al Comisiei de Muncă din Senat, argumenta că nu poți susține că ”nu ai bani să crești salariile profesorilor” dar, în schimb, să menții niște indemnizații pentru niște oameni care nu produc niciun fel de plusvaloare pentru instituțiile în cadrul cărora activează.

Dacă nu sunt bani, haideți să facem bani – spun eu. Haideți să tăiem banii plătiți aiurea pe consilii consultative la nivel județean. Doar în anul 2019, la nivel național s-au plătit peste 5 milioane de lei membrilor acestor comisii – în timp ce angajații publici – sunt oricum plătiți de stat, încă o dată, deoarece participă la sedințele consultative în timpul orelor de program. Asta dacă participă. Cum anume ajută aceste consilii consultative lucrurile? Nu știm!”, a spus Ștefan Pălărie în Plen.

Așa cum arătam încă de la început, evaluarea acestor consilii consultative este imposibilă, de vreme ce acestea nu au obligația de a întocmi rapoarte de activitate, nici măcar anuale, singurul act care atestă întrunirea în ședință fiind un proces verbal care se comunică lunar Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

  1. […] Surpriză, însă! Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat împotriva inițiativei legislative a USR de tăiere a indemnizațiilor de ședință ale Consiliilor Consultative ale AJOFM, cu toate că aceasta avea raport favorabil de la Comisia de Muncă, Familie și Protecție socială, scrie Investigatoria. […]

  2. […] Surpriză, însă! Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat împotriva inițiativei legislative a USR de tăiere a indemnizațiilor de ședință ale Consiliilor Consultative ale AJOFM, cu toate că aceasta avea raport favorabil de la Comisia de Muncă, Familie și Protecție socială, scrie Investigatoria. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare