joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne"Industria morții", susținută de un deputat liberal: proiect de lege care facilitează...

„Industria morții”, susținută de un deputat liberal: proiect de lege care facilitează vânzarea tutunului către minori

De ani întregi, organizațiile anti-tutun luptă pentru eliminarea publicității produselor din tutun și pentru interdicția totală a vânzării acestor produse către tineri. Asta afectează, evident, așa numita „industrie a morții”, care pare să fi găsit un susținător foarte agresiv în deputatul liberal, Florin Roman.

Deputatul are o istorie a protejării industriei tutunului, pentru că și anul trecut Ministerul Sănătății a elaborat un punct de vedere prin care propunea respingerea adoptării unor modificări avangardiste la Legea fumatului din România, și l-a trimis la Guvern care, ulterior, l-a direcționat către Camera Deputaților, cu recomandarea de a nu interzice reclamele și sponsorizările industriei de tutun. La mijloc ar fi fost, și atunci, deputatul Florin Roman.

Eforturile acestuia pentru susținerea „industriei morții” continuă și în prezent. Și nu oricum, ci printr-un proiect de lege care va elimina sancțiunea cea mai dură pentru comercianții care vând țigări minorilor.

Astfel, după ce a blocat legea restricționării publicității la tutun încălzit pentru minori, Roman iese din nou la interval și inițiază un proiect de lege care consfințește faptul că, dacă vând țigări minorilor, vânzătorii riscă o suspendare a activității de 30 de zile în loc să fie închiși, așa cum prevede legea acum.

Ba mai mult, ca să mușamalizeze toată povestea, domnul deputat, unic inițiator ca un Robin Hood al industriei bolii și a morții, a mascat totul într-un proiect de lege anti-tutun, cu citate de la organizația Salvati Copiii Romania și chiar din proiectele de legi de anul trecut. Culmea, domnul deputat solicită și aplicarea procedurii de urgentă, cu un tupeu incredibil, plătit, foarte posibil, cu bani grei din industria tutunului.„, arată Inițiativa 2035 fără tutun.

UPDATE

După apariția informației în spațiul public, deputatul Florin Roman a venit cu explicații pe pagina sa de Facebook. Acesta susține că la mijloc e vorba de o „interpretare” răuvoitoare și că, de fapt, amendamentul lui înăsprește legea.
„În legătura cu interpretările din spațiul public, referitoare la un proiect de lege care înăsprește sancțiunile pentru cei care comercializează alcool și tutun minorilor, fac următoarele precizări:
Față de situația actuala, când în astfel de cazuri se aplica doar amenda de 5000 lei, eu am propus încă de la prima abatere o sancțiune dublă și măsura complementara de suspendare a activității pentru 30 de zile.
În textul actual, prevederea suspendării era de abia la a doua abatere. Aliniatul b) care se referă la închiderea unității, nu este abrogat, așa cum susțin alții, el este completat cu o litera c). Pentru a elimina orice neclarități, mâine voi depune un amendament, care presupune dublarea amenzilor, sanc’iunea suspendării încă de la prima abatere și precizarea expresa ca rămâne sancțiunea închiderii activității încă de la doua abatere, nu a treia cum e în prezent. Legea în actuala formă nu își atinge scopul propus, iar cei care nu cred să meargă să vadă ce se întâmpla în cluburi!”, scrie deputatul pe Facebook.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare