vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialAna Birchall: "Adevărata miză este ce se va întâmpla după SIIJ, cu...

Ana Birchall: „Adevărata miză este ce se va întâmpla după SIIJ, cu magistrații care au încălcat legea”

Desființarea Secției Speciale a venit la pachet cu un amendament prin care se instituie obligativitatea unui aviz din partea CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor. Stelian Ion și-a delegat votul la momentul respectiv, iar acum se plânge public, ori de câte ori are prilejul, cu privire la acel amendament periculos. Fostul Ministru al Justiției, Ana Birchall, îl taxează dur pe actualul ministru cu privire la faptul că nu face nimic pentru remedierea situației, în afară de a se plânge la televizor.

Ana Birchall a postat astăzi pe pagina sa de Facebook o analiză a situației și atrage atenția asupra faptului că pasivitatea (cumva de neînțeles) a lui Stelian Ion îl poate duce pe acesta la același nivel de toxicitate ca predecesori pesediști, ca Florin Iordache sau Tudorel Toader.

Mai mult, fostul ministru al Justiției spune, cu subiect și predicat, că Stelian Ion are posibilitatea de a remedia problema amendamentului periculos, prin solicitarea ca acesta să se întoarcă în analiza Comisiei Juridice și să fie retras.

Smiorcăiala asta manipulativă la TV trebuie să înceteze! Mă întreb dacă domnul Stelian Ion are curaj, determinare, asumare și responsabilitate să ceară urgent reîntoarcerea la Comisia Juridică a proiectului de lege pentru eliminarea acestui amendament ale cărui efecte juridice sunt toxice pentru sistemul judiciar!? Așa ar acționa faptic un ministru al justiției responsabil și asumat, nu manipulând sau doar văitându-se cu declarații publice! Există aceasta posibilitate tehnică tocmai pentru ca proiectul de lege pentru desființarea SIIJ, CU ACEST AMENDAMENT, încă nu a fost votat de plenul Camerei Depuțatilor!„, arată Ana Birchall.

Aceasta atrage atenția actualului ministru al Justiției că mutările doar de dragul PR-ului nu sunt cele mai înțelepte și pot fi ușor deconspirate, cu atât mai mult cu cât desființarea SIIJ era oricum o chestiune de timp și nu a necesitat un gest de curaj din partea ministrului.

Dacă nu solicită reîntoarcerea la comisie și eliminarea acestui articol toxic cu serioase probleme inclusiv de constituționalitate, înseamnă că personal domnul ministru își asumă, acceptă și girează acest amendament și efectele sale juridice făcând mult rău… comparabil cu relele făcute de Florin Iordache și Tudorel Toader! Povestea cum că fără acest amendament SIIJ nu se desființează este o poveste de adormit copii sau de înșelat electoratul printr-un dibaci exercițiu de PR! Adevărul este, și domnul ministru știe sau ar fi trebuit să știe, că SIIJ tot se va desființa, tocmai pentru că este doar o chestiune de foarte puțin timp până când va fi decizia CJUE care cel mai probabil va constata ca SIIJ încalcă inclusiv prevederi din tratatul european!„, a mai punctat Bichall.

Fostul ministru al Justiției dă, în acest sens, propriul exemplu, dintr-o vreme în care justiția românească era realmente supusă unui asediu permanent.

„Sunt de notorietate meciurile mele cu gașca Savonea! Da, oricât îi deranjează pe unii ( și îi deranjează), oricât de multi dușmani mi-am făcut (și mi-am făcut), oricâte presiuni au fost ( și au fost), oricâte amenințări am primit sau cereri de remaniere ( și au fost), adevărul, demonstrat prin  fapte, nu prin declarații TV, este ca eu am avut curajul să mă opun și nu am permis adoptarea unor măsuri care ar fi făcut un rău ireversibil justiției (….) Este purul adevăr și orice român de bună credință a văzut și știe acest lucru! Faptul că România a scăpat atunci, ca prin urechile acului, de activarea art. 7 se datorează președintelui Iohannis! Acesta este adevărul!”, a mai notat Ana Birchall.

Dar, în esență, Birchall atrage atenția, în mod corect, că nu SIIJ este problema în această discuție, ci acel amendament care dă imunitate oamenilor din justiție care încalcă legea.

Adevărata miză a acestui amendament care crează o imunitate judecătorilor și procurorilor nu este desființarea sau nedesființarea SIIJ, asa cum manipulativ se tot spune! NU! Adevărata miză este ce se va întâmpla după SIIJ, de exemplu ce se va întâmpla cu magistrații care au încălcat legea și au comis abuzuri„.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare