Parchetul European își începe activitatea, sub conducerea Laurei Kovesi

Parchetul European își începe activitatea, sub conducerea Laurei Kovesi

Noul organism de luptă împotriva fraudei al Uniunii Europene, Parchetul European, își începe activitatea de astăzi, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi.

Sunt luni de zile de când oamenii așteaptă ca Parchetul European să înceapă să funcționeze, iar speranțele pentru eficiența lui sunt destul de mari în acest moment. Este, totuși, important să știm exact care vor fi atribuțiile acestei instituții și cum va putea ea acționa împotriva cazurilor de fraudă și corupție la nivel european.

Astfel, Parchetul European se va concentra pe acele tipuri de infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Și aici este vorba despre fraudele cu fonduri europene, spălarea de bani europeni, fraude legate de TVA, atunci când prejudiciul ajunge sau depășește 10 milioane de euro, precum și infracțiuni săvârșite de funcționari sau membri ai instituțiilor Uniunii Europene.

Laura Codruța Kovesi este primul procuror-șef european și consideră, după cum a declarat în presa spaniolă, că începerea activității Parchetului European este un moment istoric. Mai mult, ea crede că nu există ţări mai corupte decât altele și „nu există ţări curate”.

Pentru desfășurarea activităților sale, Parchetul European are la dispoziție suma de 44,9 milioane euro, iar România va avea 15 procurori delegați, care își vor desfășura activitatea la nivel european.

Estimările arată că Parchetul European va ajunge, în cele din urmă, să cerceteze aproximativ 3.000 de cazuri pe an.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.