vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialComisia de la Veneția cere explicații cu privire la revocarea Renatei Weber

Comisia de la Veneția cere explicații cu privire la revocarea Renatei Weber

Comisia de la Veneția a trimis o scrisoare președinților celor două camere ale Parlamentului, ca urmare a revocării Avocatului Poporului, Renate Weber. Scrisoarea, semnată de președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, solicită elementele juridice care au stat la baza acestei „decizii grele”.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției în regimul Dragnea, face încă parte din Comisia de la Veneția și există o prezumție legată de faptul că reacția Comisiei poate fi o consecință a intervenției PSD în favoarea Renatei Weber. Modul în care a fost revocată Renate Weber a stârnit deja destule controverse în spațiul public, multe voci susținând că situația seamănă cu un abuz.

Comisia de la Veneția cere președinților celor două camere ale Parlamentului clarificări cu privire la considerentele juridice care au constituit fundamentul revocării. „V-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său.”, se arată la finalul scrisorii semnate de Gianni Buquicchio.

Comisia de la Veneția a fost informată de intenția Parlamentului de a o demite din funcție pe doamna Weber, Avocatul Poporului din România. Se pare, într-adevar, că la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere. În același timp, se pare ca acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcțiile sale.„, mai punctează Comisia.

Amintim că pe data de 16 iunie, comisiile juridice ale celor două camere reunite ale Parlamentului au decis revocarea din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber. Renate Weber este acuzată că ar fi acționat în afara competențelor sale legale, lucru care a determinat instituția să funcționeze în afara legii.

Weber nu ar fi transmis Parlamentului și Guvernului raportul și recomandările privind crimele de la Caracal și nu și-a îndeplinit obligațiile în domeniul protecției drepturilor copilului. O altă problemă semnalată public de Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a fost atitudinea Renatei Weber în timpul pandemiei.

Renate Weber a respins acuzațiile și a spus că, dacă ar fi fost invitată în ședință cu mai mult timp înainte, ar fi avut documente care să îi susțină punctul de vedere.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare