joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăAvocatul DiavoluluiUnul dintre "stejarii lui Cuza", condamnat de un proiect imobiliar

Unul dintre „stejarii lui Cuza”, condamnat de un proiect imobiliar

Un stejar secular, parte a unui ansamblu de stejari istorici, asociați cu o vizită a lui Alexandru Ioan Cuza la Bacău, urmează să fie doborât, pentru a face loc unui proiect imobiliar privat. Asociația de mediu Agent Green solicită Primăriei și Consiliului Județean Bacău să propună de urgență desemnarea acestui arbore și a altora din zona urbană Bacău, drept monumente ale naturii.

Unul dintre cei patru arbori istorici, cunoscuți ca „stejarii lui Cuza”, după o vizită a acestuia la Bacău în anul 1859 se află acum în pericol. Toți membrii Comisiei tehnice de amenajare Bacău, cu excepția viceprimarului, au semnat pentru construcția unui proiect imobiliar inclusiv pe locul în care se află unul dintre acești stejari. Asta înseamnă că arborele istoric poate fi tăiat, dacă proiectul aprobat în Comisie va începe să fie pus pe picioare.

Anunțul a fost făcut de asociația de mediu, Agent Green, care susține că autoritățile locale din Bacău nu s-au mobilizat din timp pentru a pune sub protecție acest arbore de mare importanță.

Autoritățile locale de control, de la DSP Bacău, la Direcția Județeană de Cultură, la Agenția de Protecția Mediului Bacău, la Arhitectul Șef al Municipiului Bacău nu maj au loc de acest stejar, pasează responsabilitatea și dau vina pe stejar, pentru că nu s-a auto nominalizat singur pentru protecție. Cereri pentru protecție au fost trimise și către Academia Română și către ICAS, și către Agenția de Protecția mediului Bacău încă din 2020, însă fără răspuns.”, arată Agent Green.

Potrivit specialiștilor din domeniul Mediului, acest arbore îndeplinește cu brio criteriile de identificare a arborilor monument, având semnificație istorică și are un diametru de peste 140 cm, măsurat la 130 cm înălțime și circumferința de 450 cm.

Stejarul lui Cuza, sursă: Agent Green

Ar exista chiar și posibilitatea ca stejarul să îndeplinească și criteriul de vârstă, având scoarța și dimensiunile unui arbore cu mult peste 200 de ani. Cu toate acestea, în lista monumentelor din zona urbană Bacău nu există niciun arbore desemnat monument al naturii.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare