sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePetiție pentru salvarea celui mai mare stejar monumental din Bacău

Petiție pentru salvarea celui mai mare stejar monumental din Bacău

Unul dintre „stejarii lui Cuza” a fost condamnat, prin semnăturile Comisiei Tehnice de Amenajare Bacău, la tăiere pentru ridicarea unui proiect imobiliar. Mai mulți locuitori ai orașului au lansat o petiție publică prin care cer autorităților desemnarea acelui arbore și a altora din oraș drept monumente ale naturii și să garanteze astfel protejarea acestor arbori pentru generațiile viitoare.

Unul dintre cei patru arbori istorici, cunoscuți ca „stejarii lui Cuza”, după o vizită a acestuia la Bacău în anul 1859 se află acum în pericol. Toți membrii Comisiei tehnice de amenajare Bacău, cu excepția viceprimarului, au semnat pentru construcția unui proiect imobiliar inclusiv pe locul în care se află unul dintre acești stejari. Asta înseamnă că arborele istoric poate fi tăiat, dacă proiectul aprobat în Comisie va începe să fie pus pe picioare.

Petiția, lansată pe data de 28 iunie, poate fi semnată aici. Aceasta solicită salvarea acestui stejar monumental, cu diametrul de peste 140 cm, măsurat la 130 cm înălțime și circumferința de 450 cm.

Cerem Primăriei și Consiliului Local Bacău, să propună de urgență, prin hotărâre de Consiliu Local, desemnarea acestui arbore și a altora din zona urbană Bacău, drept monumente ale naturii și să garanteze astfel protejarea acestor arbori pentru generațiile viitoare.

Cel mai mare stejar monumental din Municipiul Bacau (450 cm circumferință) tocmai a fost condamnat de un proiect imobiliar privat. Toți membrii Comisiei Tehnice de Amenajare Bacău, cu excepția Viceprimarului au parafat distrugerea acestui monument al naturii. Autoritățile locale de control, de la DSP Bacău, la Direcția Județeană de Cultură, la Agenția de Protecția Mediului Bacău, la Arhitectul Șef al Municipiului Bacău nu maj au loc de acest stejar, pasează responsabilitatea și dau vina pe stejar, pentru că nu s-a auto nominalizat singur pentru protecție. Cereri pentru protecție au fost trimise și către Academia Română și către ICAS, și către Agenția de Protecția mediului Bacău încă din 2020, însă fără răspuns.„, se arată în cuprinsul petiției.

Asociația de Mediu Agent Green atrage atenția asupra faptului că în lista monumentelor din zona urbană Bacău nu există niciun arbore desemnat monument al naturii.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare