luni, aprilie 15, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialTăierile ilegale de arbori din România, subiect de studiu în Parlamentul European

Tăierile ilegale de arbori din România, subiect de studiu în Parlamentul European

Tăierile ilegale de arbori din România, atacurile asupra activiștilor de mediu și necesitatea înființării unui DNA al pădurilor au constituit subiectele unui studiu al Parlamentului European, realizat la solicitarea europarlamentarului Vlad Gheorghe.

Tăierile ilegale de arbori în România a crescut semnificativ în ultimii ani, punând sub semnul întrebării eficiența instrumentelor de control ale fenomenului. Deși tăierile de arbori pot fi detectate cu ajutorul imaginilor prin satelit, rămâne o provocare aceea de a reuși să facem distincția între tăierile legale și ilegale de lemn„, se arată în studiul menționat, care ridică serios problema felului în care autoritățile din România reușesc sau nu să controleze acest fenomen care devine din ce în ce mai agresiv.

De altfel, agresivitatea a fost și ea cuprinsă în această cercetare a fenomenului, activiștii de mediu atacați în ultimii ani în România fiind mereu aduși în atenția publică, dar foarte puțin protejați prin metodele firești de care statul român dispune.

Studiul a fost prezentat în Comisia pentru Petiții, având peste 130 de pagini în care sunt analizate diferențele legislative și sancțiunile din statele membre, cu recomandări clare pentru combaterea eficientă a fenomenului.

Printre acestea se numără și înființarea Procurorului Verde European care să se ocupe nu doar de exploatările forestiere ilegale, ci și de infracțiunile financiare asociate acesteia sau de eventuale încălcări ale drepturilor omului.

Un Procuror Verde la nivelul UE ar facilita investigațiile transfrontaliere și urmărirea penală unitară a infractorilor în toate statele membre”, arată studiul.

Experții recomandă și alte măsuri, precum îmbunătățirea legislației europene privind obligațiile operatorilor de lemn și produse din lemn care să extindă responsabilitatea operatorilor și la companiile distribuitoare, ambele având interdicția de a comercializa lemn obținut ilegal. Totodată, specialiștii recomandă ca legislația privind tăierile ilegale să fie unitară la nivelul statelor membre, nivelul sancțiunilor crescut și prevederile coroborate cu cele privind corupția, evaziunea fiscală sau încălcarea drepturilor omului.

Studiul a fost elaborat în contextul înmulțirii atacurilor violente asupra celor care demască furturile de lemn din pădurile României, cunoscutul activist de mediu Daniel Bodnar a fost audiat în cadrul Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European (PETI).

Bodnar a depus o petiție prin care solicită intervenția instituțiilor europene pentru protecția activiștilor, a jurnaliștilor și avertizorilor de integritate care se opun infracțiunilor asupra mediului în România și în statele membre UE. La cererea europarlamentarului USR, Vlad Gheorghe, membru al Comisiei din partea grupului Renew Europe, petiția a fost dezbătută în procedură de urgență în prezența semnatarului.

El le-a spus europarlamentarilor că de la începutul acestui an, au fost consemnate peste 60 de agresiuni asupra personalului silvic: violenţă fizică, ameninţări cu moartea, incendierea bunurilor şi hărţuirea familiilor, inclusiv copiii pădurarilor. Sunt datele oficiale ale Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”. Totodată, din 2014, Regia Naţională a Pădurilor a înregistrat peste 800 de astfel de cazuri – 6 pădurari au fost uciși, mulţi alţii au avut nevoie de spitalizare, a amintit Daniel Bodnar, el însuși victimă a unor atacuri violente.

Vă rog să interveniți ferm pentru stoparea atacurilor împotriva activiștilor, jurnaliștilor și avertizorilor de integritate care protejează pădurile europene. Vă rog să analizați necesitatea unei rezoluții urgente în acest sens. De asemenea, rog Comisia să se asigure că autoritățile române și din toate statele membre cu probleme similare îi protejează în mod real pe cetățenii care luptă pentru protecția mediului”, a mai spus Daniel Botnar, pe care i-a invitat pe europarlamentari să vină în Bucovina, să vadă cu ochii lor situația.

Europarlamentarul Vlad Gheorge a menționat în acest context că la nivelul Uniunii încă lipsește un instrument pentru combaterea eficientă a infracțiunilor de mediu.

Majoritatea atacurilor violente asupra avertizorilor de integritate, a activiștilor și jurnaliștilor sunt legate de tăierile ilegale de pădure și depozitele ilegale de deșeuri. Ambele sunt activități infracționale extrem de profitabile, care implică rețele organizate transfrontalier. Adesea infractorii rămân nepedepsiți, așa cum avertizează și EUROPOL”, le-a spus Gheorghe colegilor din Comisia pentru Petiții.

Europarlamentarul USR a subliniat că în cazurile de agresiune asupra activiștilor, autoritățile locale și naționale nu reușesc să-i protejeze nici pe aceștia și nici mediul, de aceea a solicitat intervenția instituțiilor europene, inclusiv o reglementare la nivelul Uniunii privind responsabilitatea companiilor care să țină cont de aspectele de mediu.

Tăierile ilegale de arbori sunt o componentă importantă a crimei organizate, la fel de profitabilă pentru membrii grupărilor ca și traficul de droguri sau de persoane.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare