miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAndreea Chiș și-a anunțat candidatura pentru șefia CSM

Andreea Chiș și-a anunțat candidatura pentru șefia CSM

Andreea Chiș este cunoscută pentru o activitate îndelungată în domeniul justiției, fiind și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, dar și unul dintre judecătorii care s-au remarcat prin spiritul de inițiativă. Acum, aceasta anunță că va candida pentru șefia CSM, funcție pe care actualmente o deține Bogdan Mateescu.

Judecătorul Andreea Chiș nu și-a anunțat public doar candidatura, ci a publicat chiar și proiectul de candidatură pentru funcția de președinte al CSM în anul 2022. Sub motto-ul „Mai important decât orice proiect e omul„, Andreea Chiș a arătat public care sunt obiectivele ei, în cazul în care ar deveni noul președinte al CSM.

În calitate de membru al CSM, Andreea Chiș punctează unele dintre vulnerabilitățile Consiliului Superior al Magistraturii, proiectul său de candidatură fiind, în același timp, și o asumare a lucrurile care nu au funcționat până acum.

Noi, membri CSM, suntem cei care inducem nesiguranță. Noi suntem cei care nu doar că nu am avut o viziune unitară cu privire la modificările legilor justiției și la aplicarea lor, dar nici nu am știut să comunicăm motivul divergențelor noastre (altminteri normale, poate, pe chestiuni esențiale) și nu am fost capabili să găsim modalități de conciliere a viziunilor diferite, deși acestea erau posibile. Orice încercare în acest sens a fost sortită eșecului. „, se arată în proiectul de candidatură al Andreei Chiș.

Aceasta spune, cu subiect și predicat, că Inspecția Judiciară constituie o amenințare din interior a sistemului judiciar românesc și vorbește despre un tratament diferențiat al celor magistraților care se exprimă în spațiul public, în funcție de atitudinea pe care aceștia au avut-o în legătură cu faimoasele legi ale justiției.

Am făcut parte din comisia de examinare a actualului inspector șef al Inspecției Judiciare, dar nota mea a fost anulată, iar Inspecția Judiciară, în continuare, așa cum am arătat în anul 2016, reprezintă o amenințare din interiorul sistemului judiciar, având în continuare o practică neunitară, o lipsă de transparență a soluțiilor de clasare, iar cel puțin aparența creată de această instituție este de tratament diferențiat, mai cu seamă în ceea ce privește libertatea de exprimare, între colegii care au criticat în acești ani legile justiției și cei care le-au susținut.„, mărturisește Andreea Chiș.

Obiectivul candidaturii sale ar fi restaurarea încrederii în CSM, mai ales după ultimele evenimente cu impact public.

Judecătorul Andreea Chiș este cunoscută după ce în vara anului acesta, după eliberarea lui Liviu Dragnea, a solicitat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti faţă de afirmaţiile formulate la ieşirea din penitenciar ale acestuia, potrivit cărora „condamnarea a fost una politică, întrucât trăim într-o dictatură şi doar judecătorii care l-au eliberat condiţionat au fost cei cinstiţi.

Solicitarea judecătorului Andreea Chiș a fost respinsă în plenul CSM, 8 voturi fiind în favoarea unei reacții la declarațiile lui Dragnea, 7 împotrivă și unul nul.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare