miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDECLIC: "România este considerată paradisul infractorilor și pedofililor"

DECLIC: „România este considerată paradisul infractorilor și pedofililor”

„La sfârșitul anului 2017, din 788 de agresori sexuali majori, 785 nu au fost condamnați nici măcar la o zi de închisoare”, punctează comunitatea DECLIC, care tocmai a lansat o nouă petiție, sub titlul: „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!”

E o perioadă lungă de când se discută public un subiect tabu, și anume felul în care justiția română tratează prădătorii sexuali. Nenumărate cazuri au demonstrat că justiția tratează, de multe ori, cazurile de copii abuzați sexual cu superficialitate, dând pedepse foarte mici agresorilor. Același lucru se întâmplă și cu victimele majore, care sunt judecate de două ori: o dată de comunitate și apoi de justiție.

O petiție marca DECLIC cere ca cei care abuzează sexual de copii să nu mai scape cu pedepse blânde, motivându-se lipsa de probe.  Mai mult, comunitatea dorește oameni pregătiți pentru anchetarea agresorilor sexuali și un “manual” standardizat de proceduri pe care să-l urmeze fiecare procuror și judecător. Fiecare abuz sexual împotriva unui minor ar trebui să fie anchetat de polițiști și procurori specializați, care să obțină condamnări dure pentru agresori, se arată în petiție.

Și niște reușite ale societății civile s-au punctat deja.

„Am obținut crearea unui grup de lucru la Ministerul Justiției, în sprijinul copiilor abuzați sexual. Au fost organizate câteva sesiuni de formare pentru polițiști, procurori, psihologi și consilieri ai serviciilor sociale. S-a început identificarea și amenajarea de camere speciale pentru audierea minorilor abuzați. A fost înființat numărul unic 119 pentru raportarea abuzurilor asupra copiilor. Suntem încă departe de ceea ce ne-am propus în campanie, însă, fără Comunitatea Declic, nu am fi ajuns nici aici.”, punctează reprezentanții DECLIC.

Pentru a sublinia gravitatea fenomenului, se face referire în petiție la cazul adolescentei de 17 ani care a trecut peste frică și rușine și a depus o plângere pentru că a fost violată de un bărbat de 45 de ani. Nefiind luată la momentul oportun vreo măsură pentru protejarea victimei, agresorul, un criminal în serie eliberat condiționat, a mers acasă la tânără și i-a dat foc.

„A venit momentul să luăm atitudine și să punem presiune pe factorii de decizie, astfel încât să nu ne mai ducă cu vorba. Ca să le atragem atenția, trebuie să arătăm cât de mulți suntem cei care vrem anchete solide și ani mulți de pușcărie pentru indivizii care agresează sexual minori. Altfel, dacă rămânem pasivi, devenim complicii unor monștri.”, se mai arată în petiția care poate fi semnată AICI.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare