vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialCătălin Predoiu: "Agenda Justiției din anul 2022 este cea mai provocatoare de...

Cătălin Predoiu: „Agenda Justiției din anul 2022 este cea mai provocatoare de la aderarea României la UE”

De la finalul lunii noiembrie și până în prezent, la Ministerul Justiției au avut loc numeroase consultări cu reprezentanți ai sistemului pe tema problemelor din Justiție. De altfel, ministrul de resort, Cătălin Predoiu susține că anul 2022 este extrem de provocator și de complicat pentru justiția românească.

Din data de de 29 noiembrie și până în prezent, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții sistemului de justiție din România. Este vorba, printre alții, despre membrii Secției pentru judecători, Secției pentru procurori, cu procurorii-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT, cu Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, cu reprezentanţii personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor.

Toate aceste consultări au avut drept obiectiv identificarea și punctarea acelor probleme ale sistemului de justiție care pune frâne unei bune funcționări a lui, cu focalizare pe obiectivele urgente din cadrul MCV și PNRR, precum și cele bugetare, în scopul recuperării întârzierilor și eliminării blocajelor create în anul 2021 pe agenda Justiției.

La întâlnirea cu reprezentanții grefierilor au fost discutate și reluarea lucrărilor asupra proiectului privind statutul personalului auxiliar din justiție, dar și a problemelor legate de salarizare și a pensiilor de serviciu. Ministerul Justiției a asigurat, în cadrul discuțiilor, de întreaga deschidere pentru continuarea dialogului, precizând că, de la începutul anului viitor, reprezentanții sistemului judiciar vor fi invitați în continuare la discuții tehnice pe marginea proiectelor de acte normative care privesc categoriile profesionale din sistemul justiției.

De altfel, după aceste consultări, Cătălin Predoiu a declarat că agenda Justiției din România pentru anul 2022 va fi atât complicată, cât și plină de provocări, așa cum nu s-a mai întâmplat de la aderarea României la UE și până în prezent.

Cred că agenda Justiției din anul 2022 este cea mai provocatoare şi complicată de la aderarea României la UE şi până în prezent. Particularitatea de principiu a agendei Ministerului Justiției ține de faptul că fiecare obiectiv atârnă atât de eforturile şi performanța ministerului, cât şi de performanța şi cooperarea altor instituții, a magistraților şi grefierilor. Am acceptat mandatul conștient de această împrejurare. De aceea, dialogul instituțional, formal şi informal reprezintă un instrument esențial în această muncă. Ministerul va rămâne deschis şi proactiv în  acest dialog, atât faţă de instituțiile şi organizațiile pe care le-am întâlnit deja, cât şi față de cele trei asociaţii ale magistraților care, deocamdată, au declinat să se angajeze în consultări. Aceste consultări nu sunt formale pentru Ministerul Justiției, ci reprezintă o modalitate de a îmbogăți pachetul de soluții cu care abordăm problemele Justiției, precum şi un mijloc prin care internalizăm şi armonizăm agendele la nivelul fiecărei instituții.

Armonizarea agendelor va conduce la rândul ei la concentrarea eforturilor şi multiplicarea efectelor benefice, cu impact direct asupra drepturilor şi obligațiilor cetățenilor. În acest efort orgoliile personale sau instituționale nu îşi au niciun loc, pentru că această agendă a Justiției este interinstituțională şi ține în cel mai înalt grad de buna funcționare a statului şi a vieții sociale, economice, de garantarea, apărarea şi realizarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale cetățenilor. „, a punctat Predoiu.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare