marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialProtestul AUR, contestat de asociații și grupuri civice, pentru că se suprapune...

Protestul AUR, contestat de asociații și grupuri civice, pentru că se suprapune cu Memorialul victimelor din decembrie 1989

Mai multe asociații și grupuri civice contestă acțiunea de protest anunțată de George Simion, președintele AUR, pe data de 21 decembrie. Motivul este acela că acțiunea s-ar suprapune peste Memorialul victimelor Revoluției din decembrie 1989.

Geeks For Democracy, #REZISTENȚA, Inițiativa România, Corupția Ucide, Freedom House și
Inițiativa Timișoara contestă public demersul celor de la AUR de a organiza un protest la Parlament pe 21 decembrie, după ce liderul formațiunii politice a anunțat că intenționează să scoată 10.000 de persoane în stradă, cu scopul de a contesta măsurile luate de guvernanți în pandemie. Există surse care spun că protestul ar putea continua și pe 22 decembrie.

În reacție la această situație, grupurile civice amintite anterior susțin că datele de 21 și 22 decembrie au o semnificație deosebită în istoria recentă a României și nu pot fi sub nicio formă capitalizate politic. Menționăm faptul că asociațiile și grupurile civice care contestă demersul AUR sunt cele care au organizat ani la rând Memorialul victimelor din decembrie 1989 în București.

Susținem libertatea de exprimare și dreptul la protest pașnic, însă nu putem fi de acord ca memoria victimelor din 1989, pe jertfa cărora s-au întemeiat toate drepturile și libertățile fundamentale deținute de români în ultimii 32 de ani să fie întinată de o mișcare evident politică și care NU comemorează sub nicio formă cu respectul cuvenit sacrificiul celor 1166 de martiri”, notează în poziția lor publică organizațiile civice.

”Orice alt eveniment care nu este unul comemorativ în datele de 21 și 22 decembrie în București este o jignire la adresa eroilor care au murit pentru libertate în 1989 pe străzile Capitalei și o palmă pe obrazul familiilor îndoliate”, insistă reprezentanții societății civile.

N-ar fi prima dată când grupurile civice ar reuși să oprească un eveniment care întina memoria victimelor revoluției. În anul 2019, grupurile civice au reușit să oprească organizarea unui concert în Piața George Enescu, chiar lângă Piața Revoluției, de către Institutul Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului României și condus de Ion Iliescu și Gelu Voican-Voiculescu, ambii inculpați în dosarul evenimentelor din decembrie 1989. Atunci, asociațiile atrăgeau atenția că astfel de acțiuni constituie o desacralizare a memoriei victimelor și duc în derizoriu comemorarea celor jertfiți pentru libertate.

În fiecare an, la inițiativa asociației Geeks for Democracy, spațiile din apropierea km 0 al democrației
române au adus în amintirea publică numelor tuturor celor care au murit în decembrie 1989. În 2019, alături de organizații semnatare ale acestei scrisori deschise, Geeks for Democracy au organizat un Marș Memorial, precum și proiecția pe clădirea de unde a fugit dictatorul a tuturor numelor victimelor, în lectura unor personalități din viața publică, de la actori și până la reprezentanți ai corpului diplomatic, alături de urmași ai eroilor. În perioada pandemiei, numele celor 1166 de martiri din decembrie 1989 au fost expuse pe gardul Muzeului Național de artă al României, în fața Pieței Revoluției din București.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare