vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneÎn prag de sărbători, Ministerul Mediului legalizează semiautomatele AKM şi SKS pentru...

În prag de sărbători, Ministerul Mediului legalizează semiautomatele AKM şi SKS pentru uciderea animalelor protejate

În prag de sărbători, Ministerul Mediului face un cadou vânătorilor și legalizează arme de foc interzise de zeci de ani pentru uciderea animalelor sălbatice, unele dintre ele strict protejate.

Un Ordin publicat de Ministerul Mediului, chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, deschide o fereastră de oportunitate pentru vânători și o cutie a Pandorei pentru animalele sălbatice, inclusiv pentru cele protejate. Potrivit Ordinului supus dezbaterii publice, se legalizează arme de vânătoare până acum interzise, precum AKM şi SKS.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor nr. 305/2002 cu privire la interzicerea folosirii la vânătoare a armelor semiautomate de tip AKM şi SKS, calibrul 7,62 x 39 mm, derivate din pistolul-mitralieră Kalasnikov, fabricate de societăţile comerciale „Sadu” – S.A. şi „Cugir” – S.A, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 584 din 7 august 2002.”, se arată în Ordin.

Mai mult, în referatul de aprobare a lui se menționează faptul că modificarea normei aplicabile până acum vine ca un răspuns la demersurile întreprinse de persoane fizice și juridice, care ar fi solicitat Ministerului abrogarea Ordinului MAAP nr. 305/2002 cu privire la interzicerea folosirii la vânătoare a armelor semiautomate de tip AKM şi SKS, calibrul 7,62 x 39 mm, derivate din pistolul-mitralieră Kalasnikov, fabricate de societăţile comerciale „Sadu” – S.A. şi „Cugir” – S.A, motivat de faptul că prevederile acestuia sunt în contradicție cu prevederile Ordinului nr. 395/2018 și creează o restrângere a concurenței.

Demersul legalizării unor arme foarte puternice este justificat de minister printr-o sesizare venită de la Asociația Armelor, care arată că în cazul armelor ce prezintă calibrul 5,6×33 mm trebuie modificată energia minimă la 100 m, motivat de faptul la această dată nu se fabrică muniție aferentă acestui calibru care să dezvolte o energie cinetică de 800J la 100 de metri de la gura țevii, făcând astfel imposibilă folosirea la vânătoare a armelor de calibrul 5,6×33 mm.

La mijloc ar fi recoltarea (adică vânătoarea) căpriorului, care nu poate fi ucis decât cu un anumit tip de armă, cea cu proiectil unic. Însă, inițial, în Ordinul nr. 395/2018 prin Ordinul MMAP nr.1850/2020 a fost omisă înscrierea speciei căprior, existând în acest moment o necorelare între prevederile art. 4 alin. (3) și cele ale Anexei nr. 1 ale Ordinului MMAP nr. 395/2018.

Noul proiect de Ordin prevede că: „vânarea exemplarelor din speciile mistreț, căprior, șacal, viezure, vulpe, marmotă și cocoș de munte, precum și a exemplarelor din speciile castor, lup, pisică sălbatică, râs și vidră, în situațiile în care se emite derogare pentru recoltare, se poate face cu arme de vânătoare atât cu țevi lise, cât și cu țevi ghintuite și muniția aferentă„.

Organizațiile de mediu au reacționat la această nouă „soluție” a Ministerului Mediului și cer demisia ministrului Tanczos Barna.

Teroare de Crăciun. Ministrul mediului a publicat acum de sărbători un proiect de ordin prin care legalizează arme de vânătoare, inclusiv AKM şi SKS, și care ar urma să fie utilizate pentru uciderea animalelor strict protejate. Ministrul dorește literalmente să execute lup, râs, castor, vidra, pisica sălbatică, cocoș de munte.„, punctează organizația de mediu Agent Green.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. […] “La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor nr. 305/2002 cu privire la interzicerea folosirii la vânătoare a armelor semiautomate de tip AKM şi SKS, calibrul 7,62 x 39 mm, derivate din pistolul-mitralieră Kalasnikov, fabricate de societăţile comerciale „Sadu” – S.A. şi „Cugir” – S.A, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 584 din 7 august 2002.”, se arată în Ordin, informează investigatoria.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare