Laura Codruța Kovesi, descrisă de Le Monde: „Neînfricată chiar şi cu cei mai puternici”

Laura Codruța Kovesi, descrisă de Le Monde: „Neînfricată chiar şi cu cei mai puternici”

La un an de activitate în Parchetul European, Laura Codruța Kovesi se bucură de apreciere în presa străină. Publicația Le Monde o descrie pe aceasta ca fiind „neînfricată chiar şi cu cei mai puternici”.

În calitate de șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este lăudată de presa internațională și, în speță, de publicația franceză Le Monde, care punctează cele mai importante realizări ale instituției. În privința bilanțului, instituția europeană a reușit să bifeze, în numai jumătate de an, examinarea a 2500 de rapoarte și a deschis 500 de anchete penale pentru un prejudiciu total de 5 miliarde de Euro.

Una dintre cele mai semnificative reușite ale Parchetului European este dosarul pe deturnare de fonduri europene, care a dus la reținerea unui fost primar slovac, acesta fiind consemnat drept „primul infractor al Parchetului European”.

Acesta a fost condamnat la finalul anului 2021 la trei ani de închisoare și la o interdicție de 5 ani în sensul ocupării de funcții publice. Și mai interesant e faptul că documentele falsificate, prin care primarul respectiv voia să deturneze banii europeni au fost interceptate la timp de procurorii europeni, conduși de Kovesi.

Despre Laura Codruța Kovesi, Le Monde scrie în termeni elogioși și o declară „un fost procuror anticorupţie extrem de curajos”, care continuă să fie neînfricată, chiar și în fața celor mai puternici.

Investigațiile Parchetului European sunt în plină derulare. În prezent, instituția lucrează la un dosar de fraudă cu TVA în 22 de ţări UE, dar sunt anchetate şi posibile dovezi de corupţie în ceea ce priveşte un proiect de cybersecuritate în valoare de 50 de milioane de euro, fonduri europene.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.