joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV: Oamenii lui Dragnea au pus de-un nou Tel Drum: Nicoleta Pene...

EXCLUSIV: Oamenii lui Dragnea au pus de-un nou Tel Drum: Nicoleta Pene (Dan), Liviu Dobrescu și Marilena Panaitov prosperă din contracte cu statul

Așa cum știm cu toții, Tel Drum, compania atribuită de procurori lui Liviu Dragnea, e în insolvență. Oamenii companiei, însă, n-au stat prea mult fără bani din contracte cu statul și au fondat o firmă nouă, TEAM STAR SUD 2019, care preia contractele fostului Tel Drum de la autoritățile publice din Teleorman și nu numai. Totul se petrece în liniște și fără complicații.

În anul 2020, compania TEAM STAR SUD înregistra o cifră de afaceri neobișnuit de mare: 19 599 878 lei, cu vreo 10 miliarde mai mare decât în anii precedenți, când compania purta un alt nume: SPRING ROAD CARGO și aparținea directorului Tel Drum, Florea Neda.

 

Oamenii lui Dragnea

În anul 2018, însă, ceva l-a determinat pe Neda să iasă din companie, lăsând locul său lui Costel Cule, care a devenit asociat al companiei și deține în prezent 30 de parți sociale, adică 10% din totalul capitalului social al firmei. Până aici, lucrurile par cumva normale, mai ales că Neda a fost destul de afectat de evoluția dosarului Tel Drum, așa că era previzibilă ieșirea lui din orice afacere cu statul, cel puțin pentru o perioadă.

Lucrurile devin mai interesante, dacă aruncăm o privire asupra identității asociaților care decid parcursul companiei TEAM STAR SUD. Pe data de 17 februarie 2021, din Adunarea Generală a Asociaților Societății reies următoarele nume: Costel Cule, Liviu-Lucian Dobrescu, Marilena Panaitov și Nicoleta Dan.

Să-i luăm pe rând! Liviu-Lucian Dobrescu este celebrul “Șobo” al formației EGO, în care cântau Mugurel Gheorghiaș și Liviu Dragnea pe vremea când aceștia erau colegi de facultate. Ba mai mult, împărțeau aceeași cameră de cămin. În anul 2006, Liviu Dobrescu deținea 43,9% din acțiunile Tel Drum. Intervievat la un moment dat de Forbes, Dobrescu a precizat că are acțiuni la purtător de la TelDrum, dar nu e obligat nici să declare câte, nici să declare cum le-a obținut. Iar acum, același Dobrescu deține 57 de părți sociale din compania TEAM STAR SUD 2019, adică 19% din capitalul social total al firmei.

Marilena Panaitov a fost directorul economic al Tel Drum și unul dintre acționarii cu vechime ai companiei. Este considerată mintea matematică a firmei care scurta kilometri din pix și unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea. Acum, în cadrul TEAM STAR SUD 2019, Panaitov deține 10% din capitalul social total al firmei și 30 de părți sociale cu valoare nominală de 10 lei.

Nicoleta Dan este numele schimbat anul trecut al și mai celebrei Nicoleta Pene.

Nicoleta Dan (fostă Pene)

Bunăstarea personală a Nicoletei Pene a început pe vremea când l-a cunoscut pe Petre Pitiș și acesta i-a acordat atenția pe care tânăra o anticipa. A devenit astfel om de bază la Tel Drum, fiind, în principiu, persoana care se ocupa cu combinațiile și permutările eficiente pentru o mai bună căpușare a banului public de către companie. Suplimentar, s-a ocupat și de 3 T Construct, companie din județul Neamț. Compania în cauză, supranumită și „Teldrum de Neamț”, a fost înființată în anul 2007 de frații Tămășanu, având ca obiect de activitate „construcții clădiri și lucrări de geniu”.  Din 2007 până în 2010, compania n-a avut activitate până în anul 2010, când Teldrum a cumpărat compania și a dus-o pe culmile succesului, dovedindu-se a fi una dintre cele mai profitabile firme din țară, potrivit Topului Firmelor. Practic, contractele au început să curgă, ajungându-se ca în anul 2013, firma să aibă o cifră de afaceri de peste 32 milioane de lei. După ce a bifat acest succes, realizat, desigur, prin implicarea lui Petre Pitiș, acesta s-a hotărât să i-o dea în dar celei care îi scrisese pentru atâta vreme agenda. Așa că în anul următor, în urma unei Adunări Generale a Asociaților, Nicoleta Pene a devenit deținătoarea a 80% din capitalul companiei. A devenit celebră o dată cu dezvăluirile din valiza Rise Project și publicarea fotografiilor care îi arătau excentricitățile. Actualmente, Nicoleta Dan (fostă Pene) deține 61% din capitalul social al societății TEAM STAR SUD, adică 183 de părți sociale.

Directorul companiei este Alexandru Lucian Stoica și are un salariu lunar brut de 19.048 lei.

Contractele cu statul

Și acum, că am identificat oamenii Tel Drumului în structura acestei noi companii de succes a venit momentul să analizăm performanțele în domeniul contractelor cu statul. Spuneam că cifra de afaceri a companiei a explodat din 2020, lucru care indică o modificare importantă în activitățile firmei.

Încă din 2019, TEAM STAR SUD a început să câștige contracte importante în țară. Împreună cu alte firme, a câștigat un contract de modernizare a drumurilor din stațiunea Saturn, ale cărui lucrări, în valoare totală de 19.436.416,63 lei, fără TVA, au fost încredințate în urma unei proceduri simplificate de achiziție inițiate pe 17 septembrie 2019. Contractul de 4,5 milioane de euro a fost câștigat de asocierea de firme alcătuit din SCDA Infrastructură SRL București (lider, reprezentată de Alin Niculae Ștefan), Sogard SRL Giurgiu (reprezentată de Dragoș Alexandru Bălan), Team Star Sud 2019 SRL Nanov-Teleorman (reprezentată de Alexandru Lucian Stoica) și Baumann Activ SRL București (reprezentată de Cristian Claudiu Anton).

Tot în anul 2019, compania a semnat un contract de peste 3,2 milioane de euro cu primăria teleormăneană Ciuperceni și unul de 2,8 milioane de euro cu Consiliul Județean Teleorman pentru reabilitarea a 8 kilometri pe segmentul cuprins între localitățile Orbeasca şi Călineşti.

În anul 2020, TEAM STAR SUD 2019 câștiga un proiect de la Consiliul Județean Teleorman. Este vorba despre lucrări de modernizare ale drumului Orbeasca- Călinești, lucrări în valoare de 17,6 milioane lei.

Tot în 2020 și tot din Teleorman, în conturile companiei intră 10.727.611 lei, bani destinați proiectului de modernizare, consolidare și extindere a Cinematografului „Modern” din Municipiul Roșiorii de Vede.

În acest moment, contractul privind ,,Întreţinerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor judeţene din judeţul Teleorman în perioada 2021 – 2025” este scos la licitație și voci din Consiliul Județean spun că Tel Drum, compania care a beneficiat de acest contract zeci de ani la rândul, nu va mai încerca să prindă banii, de vreme ce acum problemele companiei sunt destul de mari, iar insolvența nu e niciodată o notă bună în evaluare.

Așa că, la licitația pentru contractul în valoare de 96702357 lei, bani proveniți din bugetul propriu al județului Teleorman, s-ar fi înscris “noul Teldrum”. Am încercat să confirmăm informația, printr-o solicitare către Consiliul Județean Teleorman, dar până la momentul publicării acestui articol n-am primit un răspuns.

Ce este destul de clar e faptul că Tel Drum nu prea mai avea viitor, având în vedere situația, așa că a fost nevoie ca oamenii lui Dragnea să se reorienteze. Și, cu câteva schimbări de nume și denumire, au reușit să facă, în liniște, un profit de peste 2 500 000 lei numai în anul 2020 și să transfere o parte importantă a angajaților Tel Drum către această nouă companie de succes, care știe să lucreze cu statul, pentru că vine cu experiență din spate.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

  1. […] compania purta un alt nume: SPRING ROAD CARGO și aparținea directorului Tel Drum, Florea Neda, potrivit Investigatoria. BMW îți va permite să-ți schimbi culoarea la mașină prin simpla apăsare a unui buton. […]

  2. […] Oamenii lui Dragnea au pus de-un nou Tel Drum: Nicoleta Pene (Dan), Liviu Dobrescu și Nicoleta Panaitov prosperă din contracte cu statul. Așa cum știm cu toții, Tel Drum, compania atribuită de procurori lui Liviu Dragnea, e în insolvență. Oamenii companiei, însă, n-au stat prea mult fără bani din contracte cu statul și au fondat o firmă nouă, TEAM STAR SUD 2019, care preia contractele fostului Tel Drum de la autoritățile publice din Teleorman și nu numai. Totul se petrece în liniște și fără complicații. În anul 2020, compania TEAM STAR SUD înregistra o cifră de afaceri neobișnuit de mare: 19 599 878 lei, cu vreo 10 miliarde mai mare decât în anii precedenți, când compania purta un alt nume: SPRING ROAD CARGO și aparținea directorului Tel Drum, Florea Neda, potrivit Investigatoria. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare