vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneTanczos Barna și Gheorghe Flutur, somați să oprească un dezastru ecologic în...

Tanczos Barna și Gheorghe Flutur, somați să oprească un dezastru ecologic în inima Bucovinei

O groapă de gunoi amenajată pe vârful muntelui poate declanșa un veritabil dezastru ecologic, însă autoritățile centrale și județene nu prea țin cont de acest aspect. Se întâmplă la Suceava, unde se fac și în prezent demersuri pentru autorizarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș.

Pe 6 ianuarie, Asociația Bucovina Curată a lansat o petiție, prin care cere anularea consultării publice legate de acest proiect și oprirea procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu, până la finalizarea cercetărilor penale desfășurate de DNA în dosarele legate de depozitul de deșeuri de la Pojorâta.

Totul, după ce Consiliul Județean Suceava a programat pentru luna februarie a acestui an dezbaterea publică privind documentele de susținere a solicitării de emitere a Autorizației integrate de mediu, pentru obiectivul „Depozit ecologic de deșeuri Pojorâta”. Dezbaterea ar urma să aibă loc la Vatra Dornei, în 2 februarie 2022, la peste 20 de km de satul Valea Putnei, localitatea direct afectată de construcția gropii de gunoi.

Considerăm inoportună și nelegală decizia de a organiza în municipiul Vatra Dornei o consultare publică atât de importantă pentru comunitatea locală din satul Valea Putnei (comuna Pojorâta), respectiv satul Mestecăniș (comuna Iacobeni). Pentru a fi respectate prevederile legale și obligațiile din proiectul de finanțare, orice informare și consultare publică privind alte etape pe care Președintele Consiliului Județean intenționează să le parcurgă trebuie să aibă loc în comuna Pojorâta, la Centrul Cultural Pietrele Doamnei/Căminul Cultural Valea Putnei, pentru a asigura participarea locuitorilor direct afectați.”, arată Asociația Bucovina Curată.

Societatea civilă locală susține că autoritățile județene din Suceava doresc să facă încă un pas spre un dezastru ecologic ireversibil, în inima Bucovinei. Pasul Mestecăniș ar urma astfel să fie distrus de gunoaie menajere, substanțe cancerigene și zoaie rezultate din deșeuri care vor contamina tot, de la faună la aer.

Semnatarii petiției solicită respectarea dreptului elementar de consultare și informare a locuitorilor direct afectați de proiectul gropii de deșeuri Pojorâta, prin organizarea acestei consultări publice la Centrul Cultural Pietrele Doamnei/Căminul Cultural Valea Putnei.

Acestui demers s-au alăturat și membrii USR Suceava, care solicită ministrului Mediului, Tánczos Barna, și președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, oprirea eliberării autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș, pentru a împiedica un dezastru ecologic de amploare.

Am inspectat depozitul Mestecăniș acum 3 ani, împreună cu echipa de anchetă a Parlamentului, și am constat că, dincolo de poziționarea nefericită, există probleme majore de proiectare și execuție”, a afirmat Octavian Berceanu, fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare