vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneMai multe asociații civice vor cere demisia lui Cîțu la Congresul PNL:...

Mai multe asociații civice vor cere demisia lui Cîțu la Congresul PNL: „Comparația cu Dragnea nu e exagerată deloc”

Mai multe asociații civice, precum Corupția Ucide, Geeks for Democracy, Inițiativa România și Rezistența, vor organiza un protest chiar în ziua Congresului PNL, desfășurat la Romexpo. Aceste ONG-uri vor cere demisia lui Florin Cîțu, pentru că un legiuitor nu poate încălca regulile pe care chiar el le-a impus.

La începutul acestei săptămâni, asociația Geeks for Democracy cerea PNL să amâne sau să găsească o altă soluție pentru organizarea Congresului partidului, de vreme ce rata de infectare în București a depășit acum cifra 3. Organizarea Congresului în format fizic a generat revoltă în rândul civicilor, care nu cred că momentul este bine ales pentru desfășurarea unui eveniment cu 5000 de participanți.

Citește și: Geeks for Democracy cere PNL să nu organizeze Congresul cu prezență fizică

De aceea, în cursul zilei de sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, va avea loc, simultan cu Congresul PNL, un protest al asociațiilor civice care vor cere demisia lui Florin Cîțu.

INVESTIGATORIA a discutat acest subiect cu Marian Rădună, fost consilier în Ministerul Sănătății și parte a asociației Geeks for Democracy. El spune că, dacă congresul va avea loc, asociațiile vor face chiar și o plângere penală împotriva PNL pentru zădărnicirea combaterii bolilor, ce va fi depusă ulterior desfășurării Congresului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Noi am solicitat public PNL să renunțe la acest congres, pentru că rata de infectare se apropia de 3. Între timp, această rată a fost depășită și, din păcate, numărul cazurilor crește în București, situația este critică. Nu poți tu, legiuitor, să încalci regulile pe care tocmai tu le-ai impus restului țării. E mai rău ca PSD-ul. Cîțu e premierul României, nu al PNL, și atunci trebuie să plece.„, a spus Rădună pentru INVESTIGATORIA.

Inițiativa protestului a aparținut celor de la Corupția Ucide, ulterior celelalte asociații civice alăturându-se demersului. De altfel, s-a și făcut solicitare pentru protest, iar organizatorii spun că vor respecta regulile de distanțare și vor purta măști.

Câțu spune că manifestarea nu poate fi mai mare de 100 de persoane, dar ei fac evenimente cu 5000 în spațiu închis. Asta nu e normal. O să urmeze o plângere penală împotriva PNL pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pe care o vom depune, dacă evenimentul va avea loc, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.„, a completat Marian Rădună.

Organizațiile implicate în protestul de sâmbătă au mai multe motive pentru care cer demisia lui Florin Cîțu. Angi Șerban de la Corupția Ucide a vorbit cu INVESTIGATORIA despre celelalte motive pentru care se va ieși din nou în stradă.

Nu e prima dată când îi cerem demisia lui Florin Cîțu, iar noi credem că ar fi bine ca PNL să nu îl desemneze președinte al partidului, având în vedere atitudinile lui autocrate. Dincolo de asta, se repetă același scenariu pentru care am mai stat în stradă: furtul din ban publici, subminarea justiției. Din punctul nostru de vedere, Cîțu a eșuat lamentabil în a respecta partenerii coaliției și a menține această coaliție de guvernare sudată. Comparația cu Dragnea nu e exagerată deloc. Cerem, deci, PNL să încerce o redresare a coaliției, pentru că PNL n-a fost votat să guverneze singur sau sa vină cu programe de sifonat bani publici. Nu s-a schimbat nimic de când au venit ei la conducere. Mi se pare că se repetă un scenariu pe care noi credeam că n-o să-l repetăm. Iar în privința pandemiei, e o dublă măsură: pentru cetățeni sunt sancțiuni, iar pentru ei sunt derogări.

Eu aș vrea să îl întreb pe Iohannis dacă mai e președintele României sau președintele PNL. Nu prea înțelegem ce caută la Congresul PNL. Da, unii vor spune că în PNL s-a format ca politician, dar Constituția spune altceva și noi respectăm legea fundamentală, nu?„, a declarat Angi Șerban pentru INVESTIGATORIA.

Sursă fotografie principală: Oscar Manto

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare