marți, iulie 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneAlegeri anticipate în Franța: Extrema dreaptă a câștigat primul tur, potrivit exit-poll-urilor

Alegeri anticipate în Franța: Extrema dreaptă a câștigat primul tur, potrivit exit-poll-urilor

Alegerile anticipate au fost declanșate pe 9 iunie de președintele Emmanuel Macron, care a decis să dizolve parlamentul în urma înfrângerii suferite la alegerile europarlamentare în fața partidului de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen.

Partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, Adunarea Națională (RN), a câștigat primul tur al alegerilor parlamentare anticipate de duminică din Franța, cu 33,5%. Partidul de extremă stânga Noul Front Popular a obținut 28,5%, iar blocul centrist al lui Emmanuel Macron, Ensemble, un procent de 22%, potrivit institutelor de sondare a opiniei IFOP, Ipsos, OpinionWay și Elabe, citate de Reuters. Un exit-poll comandat de BFMTV, RMC și La Tribune arată rezultate similare.

Al doilea tur al alegerilor va avea loc duminica viitoare, pe 7 iulie. Prezența estimată la vot a fost de 69,7%, cea mai mare din 1986. 

Pentru a forma guvernul, partidul condus de Le Pen are nevoie de o majoritate absolută de 289 de locuri în parlament. Deputații francezi sunt aleși prin intermediul unui vot în două tururi, în 577 de circumscripții. Pentru a câștiga unul dintre locurile din camera inferioară a parlamentului în primul tur, un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din voturile exprimate. În cazul în care niciun parlamentar nu obține 50% din voturi, se organizează un al doilea tur între candidații care au cel puțin 12,5%. Candidatul cu cele mai multe voturi în cel de-al doilea tur câștigă locul de deputat.

Alegerile anticipate au fost declanșate pe 9 iunie de președintele Emmanuel Macron, care a decis să dizolve parlamentul în urma înfrângerii suferite la alegerile europarlamentare în fața RN.

Sute de persoane au protestat duminică seară, în Place de la République din Paris, pentru a-și exprima nemulțumirea față de rezultatele primului tur. Majoritatea manifestanților din Place de la République sunt membri ai uniunilor studenţeşti, potrivit Libération.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare