joi, iunie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneExistența Agent Green, amenințată de un proces abuziv intentat de producătorul de...

Existența Agent Green, amenințată de un proces abuziv intentat de producătorul de peleți Ameco. Entități din întreaga lume cer companiei să renunțe

O situație extrem de gravă amenință însăși existența ONG-ului Agent Green. Povestea e destul de recentă, însă poate avea ramificații și consecințe destul de importante, punând în pericol una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din țara noastră în domeniul mediului.

În Noiembrie 2023, Ameco Renewable Energy SRL, o companie de biomasă fondată în 2006 în România cu capital majoritar elevețian, a dat Agent Green în judecată. Compania pretinde că a înregistrat pierderi financiare considerabile după apariția articolului din publicația New York Times – “Europe is Sacrificing its Ancient Forests for Energy” (Europa își sacrifică pădurile seculare pentru producerea de energie).

Sucursala românească a companiei de biomasă cu sediul în județul Harghita consider că vina pentru articolul publicat de New York Times aparține, de fapt, ONG-ului Agent Green și, în consecință, solicită de la ONG-ul din România compensații financiare uriașe: câteva milioane de euro pentru pierderile economice înregistrate și suplimentar 200.000 de euro pentru daunele morale cauzate de articol.

De asemenea, insinuează că Agent Green este cea responsabilă cu ștergerea articolului de pe internet, precum și a tuturor celorlalte articole care au preluat informația inițială și că New York Times să își ceară scuze 3 zile la rând. În urma publicării acestui articol, Ameco pretinde că unii dintre clienții săi și-au anulat contractele de colaborare.

Reprezentanți ai Universităților Oxford, Cambridge și alte 122 ONG-uri, entități științifice, oameni de știință independenți, cercetători, profesori ai unor universități de renume, botaniști, apărători ai mediului și consultanți de mediu de pe toate Continentele Planetei s-au mobilizat în ultimele 48 de ore și au semnat această scrisoare deschisă, pentru a îndemna producătorul elvețian de peleți Ameco care operează cu lemn din România să renunțe la procesul abuziv împotriva ONG-ului Agent Green.

Suntem recunoscători pentru solidaritatea oferită la nivel național și internațional din partea mai multor entități științifice prestigioase din toata lumea, toți uniți într-un singur glas pentru pădurile din România.  Acest volum impresionant de semnături ar trebui sa însemne ceva pentru Ameco care nu numai că amenință păduri unice în Europa, dar și existența Agent Green, un ONG care este în primul rând o voce legitimă a naturii rănite și a milioane de români”,  a spus Gabriel Păun, Președintele Agent Green.

Agent Green și ONG-urile semnatare consideră că Ameco a declanșat acuzații civile criticilor lui prin deschiderea unui proces clasic de SLAPP (strategic lawsuit against public participation – proces strategic împotriva participării publice). Ei consideră că acest proces este unul abuziv deschis cu scopul de a reduce la tăcere, a închide, a intimida și a descuraja actul de participare publică.

În cursul zilei de 20 iunie, Tribunalul București a deferit cazul Ameco vs Agent Green Înaltei Curți de Casație și Justiție. Motivul este că Tribunalul București nu este sigur dacă speța trebuie să se judece la Harghita, la București, la New York sau la Washington unde este sediul Environmental Investigation Agency US sau în Germania unde este sediul EuroNatur.

Agent Green susține în urma acestor evoluții că procesul SLAPP al Ameco nu este doar un atac la adresa ONG-ului menționat, ci este o încercare de a reduce la tăcere pe cei care se opun unor măsuri de distrugere a pădurilor din țara noastră și nu numai.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare