duminică, mai 5, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticNou cod pentru frontierele Schengen. Vlad Gheorghe: "Dacă faceți liniște, îl auziți...

Nou cod pentru frontierele Schengen. Vlad Gheorghe: „Dacă faceți liniște, îl auziți pe Nehammer cum oftează și suspină la Viena”

Vot istoric la Strasbourg, după votarea unui nou Cod pentru frontierele Schengen, valabil pentru toate statele membre. Cel mai important aspect al acestui cod nou este acela că limita maximă pentru introducerea de către orice stat membru a controalelor la frontieră este 2 ani, ajungându-se la 3 ani doar în situații excepționale, cu o motivare bine întemeiată, iar controalele trebuie monitorizate de Comisia Europeană.

Noul Cod a fost votat de europarlamentari cu 311 de voturi pentru, 267 împotrivă și 53 de abțineri.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe spune că acest nou cod pune Austria (țara care ne-a lăsat în afara Schengen anul trecut) într-o situație dificilă și scrie chiar e foarte probabil ca la Viena, după acest vot, cancelarul Nehammer să „ofteze și să suspine”.

Vlad Gheorghe, membru al familiei politice Renew Europe, susține că vorbim despre un vot istoric, pentru că până acum nu s-a reușit un acord între toate instituțiile europene, respectiv statele membre, remarcând eforturile președinției belgiene a Consiliului, care se va încheia în iunie anul acesta.

Dacă faceți liniște, îl auziți pe Nehammer cum oftează și suspină la Viena. Of, o nenorocire, prieteni, vă zic – oare cum îi mai servește cancelarul austriac interesele prietenului Vladimir Putin acuș?! Iar asta după ce în urmă cu un an Curtea Europeană de Justiție deja decisese că acele controale la frontieră introduse arbitrar de Austria au încălcat legislația UE. Țările pot pune controale temporare la frontieră timp de șase luni la un moment dat, dar pentru fiecare nouă decizie statul trebuie să facă o nouă evaluare și să arate că există o nouă amenințare serioasă pentru țară – ceea ce, au spus judecătorii, nu a fost cazul în Austria.

Pentru situații excepționale ce țin de sănătate sau securitate, Codul transpune lecțiile învățate în 2020, când a durat extrem de mult și birocrația a pus multe piedici în fluidizarea circulației în spațiul unic european în condițiile în care tot globul, nu doar Europa trecea printr-o criză nemaiîntâlnită. Sunt prevederi clare și în ceea ce privește instrumentalizarea politică a temei migrație în noul Cod, veste proastă tot pentru ”șantajiștii” tradiționali ai Europei.„, a punctat europarlamentarul într-o postare pe social-media.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare