vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Banii vin, banii pleacă

PUNCTE-CHEIE: Banii vin, banii pleacă

Săptămâna 22-28 mai aduce multe vești din partea Guvernului României: contracte semnate, investiții bugetate și termene limită strânse. În businessul românesc, OMV vrea să construiască o capacitate de producţie a hidrogenului prin electroliza apei în cadrul rafinăriei Petrobrazi, One United Properties a vândut o clădire de birouri, iar Apex Alliance și Pavăl Holding au finalizat achiziția Grand Hotel Gardone.

La București 

Săptămâna trecută a debutat cu promulgarea legii pentru ratificarea Acordului de garanţie dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la în luna ianuarie. Concret, acordul prevede garantarea integrală a obligaţiilor aferente Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea instituţională şi rezistenţa plasei de siguranţă financiară) dintre Fondul de garantare a depozitelor bancare şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 406 milioane de euro. 

Executivul a aprobat Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2023-2026. „Guvernul a aprobat, prin hotărâre, Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2023-2026. Ţara noastră s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. (…) Această dinamică economică are nevoie de o piaţă de capital care să ţină pasul cu noile realităţi. Antreprenorii au nevoie de acces facil la finanţare, reguli mai simple şi, ca urmare a sprijinului acordat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cea care a oferit Guvernului asistenţă tehnică în elaborarea acestei strategii, vor fi implementate obiective precum îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital, creşterea lichidităţii, promovarea, dezvoltarea şi creşterea unei pieţe active a întreprinderilor mici şi mijlocii, promovarea economiilor în rândul investitorilor, persoane fizice, susţinerea digitalizării şi a inovaţiei financiare, dezvoltarea pieţei de capital privat şi stimularea investiţiilor verzi”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.

În domeniul imobiliar, dezvoltatorul One United Properties a vândut o clădire de birouri deținută de One North Gate, în cadrul căreia compania deține o participație de 76,395%, potrivit unui raport de la Bursa de Valori București. Tranzacția se ridică la o valoare de 6 milioane de euro, iar cumpărătorul este Element Investiții Imobiliare. De asemenea, fondatorul UiPath Daniel Dines a mai cumpărat 31 milioane de acţiuni ONE United Properties de la acționarii Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu. Pachetul valorează 28,5 milioane de lei.

Grupul lituanian Apex Alliance și Pavăl Holding au anunțat, printr-un comunicat de presă, finalizarea achiziției Grand Hotel Gardone, inaugurat în anul 1884 pe malul lacului italian Garda. Deschiderea hotelului este programată pentru luna iunie 2023, iar la începutul anului 2024 hotelul va intra într-un proces de renovare și restaurare care implică investiții în valoare de 45 de milioane de euro.

De la București la Cluj

Ministrul Transporturilor a anunțat semnarea contractului pentru construirea primei magistrale de metrou din Cluj, un proiect în valoare de peste 9 miliarde de lei, fără TVA. În prima fază vor fi construite 9 stații și un depou pe o distanţă de 9,16 km pe traseul Sfânta Maria – Europa Unită, iar lucrările la prima etapă trebuie finalizate până la sfârşitul lunii august 2026.

De la Cluj spre Moldova

Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta-Leova a fost deschis traficului internaţional la frontiera cu Republica Moldova. ”CNAIR a construit un drum care asigură legătura DN 24A cu Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) şi a amenajat platforma necesară activităţilor de frontieră, iar MApN a construit un pod de pontoane peste Prut. Punctul Provizoriu de Trecere – a cărui realizare a costat 13,2 milioane de lei (alocaţi de la Bugetul de Stat)- reprezintă o alternativă la PTF Albiţa, care este la ora actuală extrem de aglomerat”, a transmis Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor.  

Executivul va aloca, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, suma de 3,215 milioane lei pentru realizarea lucrărilor de împrejmuire şi asigurării utilităţilor în punctul de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova), pe teritoriul comunei Vetrişoaia din judeţul Vaslui. 

Până la Constanța

OMV Petrom și Ministerul Energiei au semnat un contract de finanţare prin PNRR, cu o valoare maximă de circa 39 milioane de euro, pentru construcţia unei capacităţi de producţie a hidrogenului prin electroliza apei în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Investiţia totală este estimată la circa 74 milioane de euro. “Credem că România are un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finanţarea acestor proiecte deschid oportunităţi pentru creşterea economică a ţării. Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susţinem tranziţia energetică în România şi în regiune, cu investiţii de circa 11 miliarde de euro până la sfârşitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susţine proiecte cu emisii de carbon scăzute şi zero”, a declarat Christina Verchere, director general la OMV Petrom, potrivit Agerpres.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare