marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVlad Gheorghe, despre Directiva europeană de confiscare a bunurilor ilicite: "Dacă valoarea...

Vlad Gheorghe, despre Directiva europeană de confiscare a bunurilor ilicite: „Dacă valoarea averii unui infractor este substanțial mai mare decât venitul său legal și nu poate fi justificat, autoritățile pot considera averea ilicită și o pot confisca”

La Bruxelles se pregătește în această perioadă o Directivă prin care averile ilicite obținute din infracțiuni grave pot fi confiscate. Europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, a fost și raportor pentru aviz în Comisia pentru Bugete pentru această propunere de directivă care a primit ieri ultimul vot necesar de la europarlamentari. De acum urmează pronunțarea Consiliului în cadrul negocierii tripartite (trilog). Conform calendarului, până la sfârșitul există posibilitatea finalizării acestei Directive care va deveni obligatorie apoi în toate statele membre UE, deci inclusiv România.

Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind recuperarea și confiscarea activelor a primit ieri votul final de la Comisia LIBE și merge mai departe în procesul legislativ european. Directiva prevede inclusiv această măsură de confiscare a averilor ilicite pentru cei care se fac vinovați de următoarele infracțiuni: participarea la un grup infracțional organizat, corupție, spălare de bani și falsificare de bani, fraudă și alte infracțiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracțiuni împotriva mediului, trafic de persoane, exploatarea sexuală a copiilor și pornografia infantilă, infracțiuni cibernetice, trafic de droguri, trafic de arme, terorism și facilitarea intrării și șederii neautorizate.

Despre această Directivă importantă a scris și europarlamentarul Vlad Gheorghe pe pagina sa de socializare.

Dacă făptașii acționează în cadrul unui grup infracțional organizat, prevederile directivei se extind și pentru infracțiuni din jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga – foarte interesant pentru Moscova – Directiva se extinde și pentru cei care fac parte din GIO și falsifică acte administrative, comit infracțiuni fiscale referitoare la impozitele directe și la impozitele indirecte, piraterie și contrabandă, trafic de vehicule furate, comerț cu organe, răpire, viol, sabotaj, jaf, crimă sau vătămare corporală gravă, trafic de materiale radioactive, de substanțe hormonale, rasism și xenofobie.

Ce înseamnă pe scurt: dacă valoarea averii unui infractor este substanțial mai mare decât venitul său legal și nu poate fi justificat, autoritățile pot considera averea ilicită și o pot confisca, fără ca valoarea respectivă să aibă legătură cu prejudiciul faptei sale.

Directiva introduce confiscarea temporară înainte de încheierea procedurii judiciare, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor. De asemenea, bunurile pot fi confiscate și cu scopul de a perturba activitățile infracționale, plus pentru a ne asigura că profiturile rezultate din aceste activități nu sunt reinvestite în economia licită – directiva menționează inclusiv pericolul influențării alegerilor și a procesului democratic.

Foarte importantă este și seria de prevederi privind compensarea victimelor – privilegiată de această Directivă, inclusiv în cazul crimelor de război. Bunurile confiscate de la oligarhii ruși vor merge către compensarea victimelor șieforturile de reconstrucție a Ucrainei.” – arată europarlamentarul.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare