miercuri, mai 8, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Pași timizi spre eficiență energetică

PUNCTE-CHEIE: Pași timizi spre eficiență energetică

Sustenabilitatea și eficiența energetică nu mai reprezintă doar tendințe pentru marile companii, ci o practică de consolidare și dezvoltare. Ce pași spre neutralitate se mai remarcă în mediul de business, în săptămâna 10-16 iulie?

Mari jucători din industrii importante anunță noi investiții în eficiență energetică și asigurarea necesarului din energie regenerabilă. De exemplu, producătorul de hârtie Pehart Grup va investi peste 20 de milioane de euro în eficientizarea energetică a liniilor de producţie din fabricile sale din Petreşti-Sebeş şi Dej, precun și în diversificarea portofoliului şi creşterea capacităţii de export. ”Dezvoltarea de noi capacităţi de producţie, diversificarea portofoliului de produse şi creşterea capacităţii de export sunt alte obiective în planul de investiţii al Pehart Grup pentru acest an. De asemenea, cea mai veche fabrică de hârtie din România, cu o tradiţie de peste 186 de ani îşi concentrează eforturile investiţionale şi în direcţia dezvoltării soluţiilor de energie verde”, a anunțat compania săptămâna trecută.

Apoi, E.ON Energie România a finalizat construcţia şi instalarea a trei sisteme de generare a energiei fotovoltaice pentru compania AgranoLand, în județul Vrancea, cu o investiție de peste 1 milion de euro. „Cele trei centrale de 400 kW, 180 kW, respectiv 160 kW au fost instalate pe terenurile care deservesc o fermă zootehnică, un siloz şi o moară aparţinând beneficiarului, din localităţile Odobeşti, Gara Coteşti şi Podu Zamfirei (judeţul Vrancea)”, anunţă E.ON. Puterea nominală instalată este de aproximativ 1 MWp şi asigură anual circa 1.290 MWh de energie electrică regenerabilă. 

De asemenea, Parapet şi Blue Line Energy au finalizat un proiect hibrid de producere a energiei din surse regenerabile, primul din ţară. Este vorba de o centrală fotovoltaică de 1,1 MW, instalată în incinta unui parc eolian de peste 6 MW în județul Tulcea, în urma unei investiții de aproximativ 10 milioane de euro, arată Economedia. Proiectul centralei fotovoltaice presupune implementarea soluţiilor Parapet de infrastructură mecanică prin amplasarea a 2.652 de panouri fotovoltaice în vecinătatea celor 3 turbine eoliene instalate în Parcul Beştepe, sistem ce asigură o producţie anuală totală de 24 GW și contribuie la reducerea cu 20.400 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.

Și Renovatio E-charge atrage un grant de 9,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană (UE) pentru construcţia în România a 242 de staţii de încărcare a maşinilor electrice. Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) a semnat, recent, acordurile de finanţare cu membrii Consorţiului Expand-E (EXpanding Performance and Network Density – Electric), din care face parte şi Renovatio e-charge. “Consorţiul Expand-E instalează în perioada iunie 2022 – iunie 2025, în peste 450 de locaţii, din 22 de state membre UE, un total de 2.100 de puncte de încărcare (150 – 350kW), destinate vehiculelor electrice uşoare şi grele de transport marfă. UE finanţează acest proiect prin acordarea unui grant în valoare totală de 70 de milioane de euro, din care 9,5 milioane de euro revin României”, a declarat Alexandru Teodorescu, managing partner al Renovatio e-charge.

Din alte domenii, dar poate ai ratat…

Un campus educațional va fi deschis în Cartierul Cosmopolis din Nordul Capitalei. Dezvoltatorul a încheiat un parteneriat cu Mark Twain International School pentru deschiderea campusului începând cu anul şcolar 2025-2026. Prima fază a acestui proiect este reprezentată de amenajarea campusului Junior Cosmopolis, care va include o grădiniţă şi o şcoală primară, cu o investiție de peste 5 milioane de euro. 

Grup Şerban Holding achiziționează o nouă fermă în judeţul Vaslui, prin preluarea integrală a companiei Fyn Invest Danmark care exploatează aproximativ 800 de hectare de teren, aflate atât în proprietate, cât şi în arendă. În urma acestei decizii, Grup Şerban Holding ajunge să exploateze aproximativ 13.300 de hectare de teren arabil, iar valoarea tranzacţiei se ridică la 1,5 milioane de euro.

Retailerul Lensa se extinde în regiune și deschide primul magazin din Republica Moldova, în Chişinău, cu o investiție ce se ridică la aproximativ 140.000 de euro. În România, în primul trimestru din 2023, Lensa a deschis 9 magazine în Sibiu, Bucureşti (două), Râmnicu Vâlcea, Slatina, Craiova, Ploieşti, Sfântu Gheorghe şi Bârlad, în urma unei investiţii de peste 1 milion de euro. 

CFR Marfă  scoate la vânzare bunurile disponibile aflate în executare silită de către ANAF, respectiv 7.153 de vagoane și 508 de locomotive, la un preț total de aproximativ 165 de milioane de euro. 

Companiile de tutun BAT, JTI, PMI şi Imperial Tobacco au anunțat că au investit până acum în România circa 1,8 miliarde de euro şi virează anual la buget aproximativ 4 miliarde de euro, prin accize, TVA şi alte taxe şi impozite. „Conform datelor INS, exporturile de produse din tutun au fost în 2022 de 1,48 miliarde euro, iar importurile de 375 milioane euro, de unde rezultă 1,1 miliarde euro contribuţie pozitivă la balanţa de plăţi. Iar ultimele date INS confirmă trendul-  pe primele cinci luni ale anului, exporturile de ţigarete şi produse din tutun încălzit sunt printre cele care au crescut cel mai mult”, anunţă companiile. Potrivit Eurostat, România este al doilea mare producător de produse din tutun din Uniunea Europeană, cu trei mari fabrici, la egalitate cu Germania.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare