Combinatul chimic Chimcomplex anunță vineri, la Bursa de Valori București, demararea unui proiect de extindere a capacităților energetice pe platforma A6 Dej, printr-un proces de modernizare.
Procesul de modernizare a centralei de la Dej, care acum funcţionează pe biomasă, va genera până la 80MW energie electrică şi termică, ce va fi utilizată într-o nouă fabrică de procesare chimică, potrivit reprezentanților.
„Masterplanul Diviziei Energetice Chimcomplex prevede şi are lansate în lucru investiţii care vor urma să genereze energie suficientă pentru securizarea energetică a Grupului, dar şi a comunităţilor din care facem parte. La finalul anului 2023 am pus în funcţiune cea mai mare centrală de cogenerare construită în România, în ultimii 11 ani, de 49,6 MWh şi prima centrală de trigenerare construită în Europa. Modernizarea centralei de la Dej, care acum funcţionează pe biomasă, va genera până la 80MW energie electrică şi termică, ce va fi utilizată într-o nouă fabrică de procesare chimică. Această investiţie planificată să fie finalizată în cel mai scurt timp posibil, face parte din strategia noastră de evoluţie într-un mod sustenabil şi progresiv. Prelucrarea energiei şi ”înnobilarea” ei prin folosirea la crearea de bunuri şi mărfuri ar trebui să direcţia de urmat la nivel naţional”, a declarat Florian Staicu, Preşedinte Consiliul de Administraţie A6, parte din Chimcomplex.
Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi oxo-alcooli. Este cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.
Anul trecut, compania anunța semnarea contractului de finanţare, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, și că este în curs de implementare a etapei a doua pentru un proiect care prevede construcţia unei centrale în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz, flexibilă, de 108 MW, pentru încălzirea centralizată din Râmnicu Vâlcea. Valoarea totală a proiectului, implementat în perioada 2023 – 2025, este de 689,39 milioane lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 405 mil. lei.