miercuri, mai 8, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialREVOLTĂTOR! La Spitalul din Baia Mare se fură hrana de la gura...

REVOLTĂTOR! La Spitalul din Baia Mare se fură hrana de la gura bolnavilor

Spitalele din România au fost mereu medii favorabile corupției, iar efectele s-au făcut simțite de-a lungul vremii în diverse moduri. Unele spitale au luat foc, altele s-au transformat în focare de infecție, iar în altele bolnavii au devenit surse de ciupeală pentru managerii corupți. Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare nu face, se pare, excepție, iar un raport de control realizat de o echipă mixtă a Consiliului Județean Maramureș arată că acolo se fură efectiv hrana de la gura bolnavilor. Cum? Ei bine, firesc și fără griji deosebite.

Pe data de 24 martie a acestui an s-au publicat rezultatele unui acțiuni de control realizate în cadrul instituției publice menționate de la data de 27 ianuarie. Concluziile sunt revoltătoare: la spitalul din Baia Mare, achizițiile se fac întotdeauna direct, fără licitație sau prin proceduri simplificate, nu sunt stabilite corect necesitățile de alimente și produse alimentare, spitalul achiziționează materiile prime fără a utiliza un catalog electronic, iar meniurile pregătite bolnavilor nu conțin cantitățile nutriționale impuse prin rețele. Așa că bolnavii mănâncă prost, puțin și pe bani mulți.

Meniu spital Baia Mare

De exemplu, carnea, un aliment important din dieta bolnavilor, se folosește întotdeauna în cantități mult mai mici decât cele recomandate sau impuse prin protocol. Raportul de control stabilește că, pentru toate preparatele “cantitățile de carne care s-ar regăsi în preparatele finite ar fi foarte mici”.

Și asta are efecte serioase, pentru că folosirea unei cantități semnificativ mai mici de carne față de cea prevăzută în rețetar duce, în cele din urmă, la faptul că hrana dată bolnavilor nu poate asigura necesarul de proteine de origine animală care trebuie să favorizeze procesul de vindecare al pacienților internați.

Una dintre cele mai interesante concluzii ale echipei mixte de control este aceea că niciunul dintre meniurile servite pacienților în cursul lunii ianuarie a anului 2021 nu a avut prețul de preparare apropiat de valoarea alocației de hrană.

Așadar, dacă un meniu comun are o alocare financiară de 10 lei, la Spitalul din Baia Mare valoarea lui reală este de 6,95 lei. Un meniu pentru arși are o alocare de 15 lei, iar la Spitalul din Baia Mare el nu se ridică cu multe peste 12 lei. Iar cel maim ult pare să se fure din meniul diabeticilor cu afecțiuni digestive, pentru care alocarea financiară este de 15 lei, dar la spitalul menționat ea nu se ridică peste 7 lei.

Extras din Raportul de Control
Extras din Raportul de Control

Practic, meniurile servite pacienților nu sunt suficient de variate, echilibrate și corect proporționate în vederea acoperirii nevoilor de vindecare ale acestora. Practic, din analiza meniurilor Colecist 1 și Ulcer 1, rezultă că bolnavii au primit “aproape aceleași preparate în fiecare zi”, asta în condițiile în care meniul se repetă săptămânal, nu zilnic. La fel se poate spune și despre situația bolnavilor de Diabet cu afecțiuni digestive care primeau atât la prânz, cât și la cină același preparate: rasol pulpe.

Banii rezultați dintr-o astfel de “economie” la hrana bolnavilor sunt destul de mulți. Adică 55776,071 lei doar în luna ianuarie a anului 2021.

Raportul de control mai arată și faptul că necesarul săptămânal de alimente și produse alimentare, precum și estimările pentru lunile următoare nu sunt corect întocmite. Acest aspect este esențial, pentru că trebuie să știm că pe baza acestor necesare săptămânale sau lunare se realizează, de fapt, comenzile de produse alimentare pentru luna următoare. Iar la finalul anului, pe bază de istoric, se stabilește programul anual al achizițiilor pentru anul următor, în funcție de care se estimează și valoarea achizițiilor și procedurile de achiziție.

Extras din raportul de Control

Un exemplu interesant este legat de neeliberarea din magazia spitalului în unele zile a cantităților solicitate de materii prime de bază, esențiale hranei pentru beneficiari.

Astfel, pe 18 ianuarie, deși a existat nevoie eliberării din magazia spitalului a 50 de bucăți de pate de ficat, magazia nu a eliberat de 17 bucăți, cantitate, evident, insuficientă pentru necesarul acelei zile. Timp de mai multe zile la rând, bolnavii spitalului au primit mâncare fără ceapă, dat fiind faptul că, deși au existat solicitări de eliberare din magazie a acestui aliment, cele 6 kilograme de ceapă n-au ajuns niciodată în blocul alimentar.

Cât despre verificarea perisabilității hranei, un aspect foarte important, de vreme ce nimeni nu vrea să fie hrănit în unitatea spitalicească cu mâncare expirată, la Spitalul din Baia Mare aceasta nu prea se face. Practic, în luna ianuarie a acestui an s-a constatat că ultima inventariere a produselor perisabile se făcuse pe 30.11.2020.

Bugetul folosit pentru hrana pacienților în anul 2020 la unitatea spitalicească menționată a fost în valoare de 1750000 lei. Pe hârtie. În realitate, bolnavii au beneficiat doar de suma de 1603270 lei. Economiile astfel făcute au fost utilizate în “alte scopuri”, deși legea prevede că norma de hrană standard pentru un pacient e de 10 lei pe zi.

Corpul de Control al Consiliului Județean Maramureș a fost trimis să facă verificări în spital, după ce, în luna ianuarie a acestui an o bolnavă a dezvăluit pe o rețea de socializare meniul unității sanitare. Mai mult, o campanie de presă a pornit de la acest subiect și, grație presiunilor mediatice, lucrurile s-au mai schimbat ulterior în privința meniului. Nu și în privința celor care au girat toate aceste abuzuri. Pentru că pe 5 martie directorul spitalului a fost schimbat. Nu e, însă, suficient.

Urmează și o altă anchetă la Spitalul din Baia Mare care ar trebui să elucideze cum și unde s-au cheltuit banii rămași din aceste „economii” făcute de la gura bolnavilor.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare