vineri, mai 17, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSpecialiștii AFEER cer o legislaţie echitabilă și să fie consultați înainte de...

Specialiștii AFEER cer o legislaţie echitabilă și să fie consultați înainte de adoptarea unui act normativ în energie

Piaţa energiei nu este influenţată, așa cum ar trebui, de cerere şi ofertă, ci de reglementări. Specialiștii AFEER cer autorităţilor o legislaţie echitabilă, compatibilă cu reglementările europene şi care să nu introducă probleme suplimentare.

AFEER, care reunește un număr de 37 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, atrage atenția asupra situației pieței și cere ca, la adoptarea oricărui act normativ ce influenţează sectorul, să fie consultaţi şi specialiştii asociației.

În urma numeroaselor reglementări şi modificări ale legislaţiei primare (nu mai puţin de 18 în ultimele 18 luni), la care se adaugă cele la legislaţia secundară, piaţa de energie (atât gaze naturale, cât şi energie electrică) a ajuns în impas: nu se mai încheie contracte pe termene mai lungi de o lună. Această situaţie afectează atât activitatea producătorilor, a furnizorilor, cât şi a consumatorilor (în special cei non-casnici)„, arată un comunicat de presă transmis marți de Asociație.

Ultima decizie a Parlamentului, de modificare a Legii 153/2022 şi de a introduce un nou plafon pentru decontare, de 900 lei/MWh, „este o lovitură în plus dată pieţei„, continuă AFEER, întrucât a fost adoptată „absolut netransparent, fără consultarea actorilor din piaţă„. Noul plafon adoptat nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în piaţă, iar dovada este reprezentată de ofertele de vânzare depuse de producători, de 1.000 lei/MWh, mult peste plafonul de 900 lei/MWh. „De altfel, licitaţiile de pe OPCOM, la acest preţ, au fost anulate, pentru că niciun furnizor nu a dorit să participe. Nu trebuie uitat că furnizorii au achiziţionat energie electrică pentru consumatori din timp, încă de anul trecut pentru acest an, la preţuri mai mari, chiar şi de peste 2.000 lei/MWh, multe prin mecanisme publice de tranzacţionare„, continuă reprezentanții AFEER.

De asemenea, membrii asocieației se aşteaptă ca alimentarea Fondului de Tranziţie Energetică să fie mult redusă, în condiţiile în care ultima lună decontată complet de către ministerele Energiei şi Muncii este luna mai 2022.

„(…) Cum din taxarea privind activitatea de producţie şi din cea de tranzacţionare nu se alimentează suficient Fondul de Tranziţie Energetică, iar preţurile în piaţă şi-au inversat trendul şi încep să crească, există o îngrijorare profundă a furnizorilor că nu li se vor mai deconta cheltuielile făcute şi, cu atât mai puţin, cele pe care urmează să le facă până la sfârşitul lunii martie 2025, când se încheie schema de ajutor instituită de către autorităţi„, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.

În final, în cazul în care autorităţile intenţionează să modifice legislaţia existentă, specialiștii AFEER recomandă să o realizeze înainte de începutul sezonului rece şi să fie anunțată din timp – „pentru a da posibilitatea producătorilor, traderilor şi furnizorilor să facă achiziţiile cu energie electrică şi gaze naturale necesare pentru bunul mers al companiilor, şi, în primul rând, pentru consumatori„. Și, desigur, să fie consulați și specialiștii AFEER, jucători pe piața de energie electrică și gaze naturale.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare