luni, octombrie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Ce previziuni, dom'le?

PUNCTE-CHEIE: Ce previziuni, dom’le?

Săptămâna 17-23 iulie a reprezentat cadrul de lansare a unor noi raporturi privind piața de capital, o perspectivă asupra anului trecut și a primului trimestru din 2023. Dar pe lângă Pwc, Agista și ASF, avem și alte noutăți din mediul de business, din sectorul energetic și financiar-bancar.

Pași importanți pentru sectorul energetic românesc: OMV Petrom și CE Oltenia au semnat contractele de finanţare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de circa 450 MW, cu investiții totale necesare de 400 milioane de euro, 70% fiind finanţate prin Fondul de Modernizare. „Contractele de finanţare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, şi de către reprezentanţii celor patru entităţi juridice care sunt beneficiarii acestei finanţări şi, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entităţi, OMV Petrom şi CE Oltenia sunt parteneri egali, fiecare deţinând o participaţie de 50%”, a anunțat OMV Petrom.

Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, au semnat un Memorandum de Înţelegere „pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic şi pentru a atinge obiective strategice comune„, respectiv pentru asigurarea livrării energiei din producţia viitoare a Nuclearelectrica din unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum şi de a sprijini dezvoltarea capacităţilor şi competenţelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.

În continuare, ieșind din sfera energiei, Agroserv Măriuţa, deţinător al brandului Lăptăria cu Caimac, a atras o finanțare de 9,5 milioane de euro de la CEC Bank pentru refinanțarea portofoliului de credite al companiei de la Exim Banca Românească şi ProCredit Bank. „Finanţarea agriculturii a fost şi este mereu o prioritate pentru CEC Bank. Ne bucurăm să începem o nouă colaborare în acest domeniu cu un jucător important, deţinător al întregului lanţ de producţie – de la ferma vegetală şi ferma zootehnică la fabrica de produse lactate premium. Proprietarii Lăptăriei cu Caimac au astfel avantajul unui business integrat, care permite controlul activ al calităţii pe întreg lanţul de aprovizionare iar noi, prin această nouă finanţare, continuăm să susţinem prosperitatea afacerilor locale”, a declarat Laura Mihai, director Direcţia Clienţi Mari CEC Bank.

De asemenea, Grupul Agroland, care deţine cea mai mare reţea de magazine agricole din România, a inaugurat Fabrica de Furaje de la Işalniţa, judeţul Dolj, o investiţie cu o valoare totală de 20 de milioane de lei. Capacitatea anuală de producţie se ridică la 28.000 de tone, acoperind aproximativ 60% din necesarul de furaje destinat fermelor şi magazinelor din reţeaua Agroland. 

Cifre noi, alte perspective

O analiză realizată de Agista, fond de growth românesc în curs de autorizare lansat în 2022 de Impetum Group, arată că piaţa europeană de capital privat a înregistrat, în ultimii ani, o creştere semnificativă a activităţii de fundraising, cu un nivel record de 170 de miliarde de euro în 2022. Anul trecut, fondurile europene de growth au atins o valoare de 21 de miliarde de euro, depăşind media ultimilor cinci ani cu 42%.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat săptămâna trecută raportul privind evoluţia pieţei de capital în primul trimestru al anului 2023: capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 204,02 miliarde lei, la finalul lunii martie, în creştere cu aproximativ 3% comparativ cu finalul anului 2022. Potrivit ASF, la finalul primului trimestru, pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori București îşi desfăşurau activitatea un număr total de 28 de intermediari, dintre care 18 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), care au fost și cei mai activi intermediari, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 3,8 miliarde lei. 

În aceeași notă, raportul ”Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti şi ai pieţei locale de fuziuni şi achiziţii”, realizat de PwC România, arată că piaţa locală de capital (segmentul reglementat şi sistemul multilateral de tranzacţionare – SMT) a ajuns la o capitalizare bursieră de 211 miliarde de lei în 2022, în scădere cu 15% faţă de nivelul din anul anterior, însă trendul descrescător al capitalizării bursiere s-a inversat după finalizarea listării Hidroelectrica în luna iulie 2023.

În final, industria de media şi divertisment din România ar urma să crească cu 7% în acest an, comparativ cu 2022, la o valoare de 4 miliarde euro. Raportul PwC Global Entertainment & Media Outlook 2023-2027 (GEMO) arată că, la nivel global, veniturile industriei de media şi divertisment au urcat cu 2,3% în 2022, la 6,88 trilioane dolari. ”După o revenire puternică în 2021, când a crescut cu 10%, rata de creştere estimată a industriei de media şi divertisment din România s-a stabilizat la un nivel de 7% în ultimii doi ani, majoritatea segmentelor puternic afectate de pandemie, precum cinematografia sau sectorul de evenimente şi publicaţii business to business, revenind la nivelul pre pandemic. Totodată vedem că perspectivele pentru următorii ani ne prezintă imaginea unei industrii din ce în ce mai digitală şi dominată de publicitate”, a declarat Florin Deaconescu, partener şi liderul echipei de servicii dedicate sectorului de Tehnologie, Media şi Telecom, PwC România.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare