marți, mai 7, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAnaliză CBRE: Volumul investiţiilor în imobiliare a coborât la 183,8 mil. euro...

Analiză CBRE: Volumul investiţiilor în imobiliare a coborât la 183,8 mil. euro în S1, cu 43% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2022

În prima jumătate a anului, sectorul de retail a atras 21% din volumul total de investiţii, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, urcând în top trei din punct de vedere al interesului investitorilor, alături de sectorul industrial (33%) şi birouri (29%).

O analiză realizată de CBRE arată că volumul investiţiilor în piaţa de real estate din prima jumătate a anului a coborât la 183,8 milioane de euro, cu 43% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sectorul de retail a atras 21% din volumul total de investiţii înregistrat în primul semestru din 2023, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, menţinându-se în jurul valorii de 39 milioane de euro. Astfel, retailul urcă în top trei din punct de vedere al interesului investitorilor, alături de sectorul industrial (33%) şi birouri (29%), în timp ce hotelurile rămân pe locul patru, cu o cotă de investiţii de 17%.

Datele CBRE, lider global pe piaţa de servicii comerciale şi investiţii în real estate, arată că stocul total de spaţii moderne de retail în România a ajuns la 4,15 milioane de mp, iar din acest volum, cota parcurilor de retail este atinge un procent de 39% din stocul total la finalul primului semestru din 2023. De altfel, în perioada de referință, au fost livrate opt proiecte comerciale de dimensiuni mici şi mijloci, cu o suprafaţă cumulată de 69.300 de mp, iar alţi 235.000 mp se regăseau în fază de construcţie şi, potrivit estimărilor, urmează a fi livraţi în a doua parte a anului. Din totalul anunţat pentru a doua jumătate a anului, 63% este reprezentat de dezvoltări de tip parc de retail, iar din punct de vedere al amplasării, 99% din suprafaţa totală va fi inaugurată în oraşe regionale.

Stocul de spaţii moderne de retail este estimat să ajungă la 4,39 milioane mp la final de 2024. În acelaşi timp, parcurile de retail şi centrele de shopping din interiorul oraşelor sunt cu doar 10% sub nivelul pre-pandemic din punct de vedere al traficului, ceea ce ne demonstrează un apetit puternic al consumatorilor pentru formatele fizice de retail modern. Această evoluţie a fost iniţial generată de parcurile de retail, datorită concentrării acestora pe campanii de vânzări bazate pe oferte speciale, însă 2022 a demonstrat şi o revenire a traficului la acelaşi nivel şi pentru marile centre comerciale (mall-urile), în special datorită opţiunilor de petrecere a timpului liber”,  a explicat Daniela Gavril, head of research, CBRE România.

Perspectivele pieţei şi ale investiţiilor în real estate sunt pozitive, mai arată sursa citată, mai ales pentru că, în următorii doi ani, estimările indică o tendinţă de creştere mai accelerată a economiei, de 3,6% în 2024, respectiv la 4% în 2025. 

Investitorii cehi şi români au contribuit cu cel mai mare capital la activitatea investiţională din 2023, având cote similare în volumul de investiţii, de 33% şi respectiv 32%. Ceilalţi investitori care au ales România, cu o cotă comună de 35%, sunt cei din Lituania, Cipru, SUA şi Israel.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare