Mai mult, europarlamentarul Renew Europe, Vlad Gheorghe, spune că a solicitat susținerea comisarului pentru creșterea bugetului alocat în cadrul acestui Mecanism. Potrivit calendarului, 31 august este data limită până la care pot fi depuse amendamente la bugetul pentru 2024 în Comisia de resort din Parlamentul European. Acesta promite că va insista pentru creșterea alocării, cu sprijinul colegilor din Renew Europe și al celorlalte grupuri europarlamentare.
„12 răniți din exploziile de la Crevedia au fost deja preluați de spitalele din alte țări prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE. 12 mari arși au o șansă la viață pe care n-ar fi avut-o în România, că n-aveau nici măcar paturi, ca să nu mai vorbim de alte condiții să fie tratați. Celor care încă se întreabă cu ce ne ajută pe noi să fim în Uniunea Europeană să le amintim și asta. I-am mulțumit azi comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič pentru răspunsul rapid și ajutorul acordat României în cadrul acestui mecanism, cu rugămintea să monitorizeze situația în continuare.„, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

El ne informează că în exercițiul financiar multianual 2021-2027, UE a alocat inițial 11,6 miliarde € mecanismului și Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO) a Comisiei, care pentru 2023 poate accesa cam 1,7 miliarde – insuficient, din păcate, pentru a acoperi nevoile tuturor țărilor din Uniune.
Până în prezent, acest mecanism de protecție civilă al Uniunii a fost activat de peste 650 de ori, iar România a beneficiat în mod repetat de beneficiile acestui mecanism, de la asistența medicală până la dezastre provocate de schimbări climatice, secetă, inundații etc. Și țara noastră a contribuit, prin același mecanism, la sprijinirea unor state precum Turcia, care s-a confruntat cu acel cutremur devastator sau Grecia, care se luptă anual cu incendiile de vegetație.
Vlad Gheorghe susține că, din informațiile pe care le deține, după exploziile din Crevedia, 9 țări s-au oferit să preia pacienți din România – Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Suedia și Norvegia, iar răniții deja transferați primesc acum cele mai bune îngrijiri în spitale din Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia.