sâmbătă, mai 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneEuroparlamentarul Vlad Gheorghe cere ca dezbaterea aderării țării noastre la Schengen din...

Europarlamentarul Vlad Gheorghe cere ca dezbaterea aderării țării noastre la Schengen din JAI să fie publică: „Românii au dreptul să ştie cine votează împotriva lor!”

După cum știm, țara noastră are acum o nouă șansă la aderarea în spațiul Schengen, aspect care va intra în dezbaterea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din data de 5 decembrie. Europarlamentarul Vlad Gheorghe, care s-a manifestat a fi drept una dintre cele mai puternice voci în această speță, cere acum preşedintelui Consiliului European, Charles Michel şi preşedinției spaniole a Consiliului UE să facă publică dezbaterea din JAI, astfel încât românii să știe, pe de o parte, cine votează împotriva lor și, pe de altă parte, dacă autoritățile române luptă suficient pentru această cauză.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, parte a grupului politic european Renew Europe, cere ca dezbaterea din JAI privitoare la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen să fie publică. Acesta crede că liberul acces la dezbatere va arăta românilor nu doar cine îi susține în acest proces, dar și cât de implicate sunt autoritățile române în rezolvarea acestei probleme.

Un astfel de demers ar da, crede europarlamentarul, o mai mare legitimitate demersurilor, cu atât mai mult cu cât în 2022, la consiliul JAI, problema aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen s-a discutat în spatele ușilor închise.

„Se va discuta iar despre România și Bulgaria în Schengen și cei peste 30 de milioane de cetățeni europeni afectați direct au dreptul să vadă și să audă cu ochii lor cine îi discriminează. Românii și bulgarii așteaptă din 2011 să intre în Schengen și an de an sunt ținuți la cozile Europei, deși toate instituțiile europene spun că ambele țări îndeplinesc criteriile de aderare la spațiul unic de circulație european.

Mai mult, în 2022, la consiliul JAI din 8 decembrie s-a discutat în spatele ușilor închise și dreptul României și Bulgariei de a adera la Schengen a fost negat pe nedrept, total arbitrar și nemotivat, cu pretexte absolut false. Ni s-a spus că Schengen nu e bun și nu funcționează, dar s-a extins în Croația. Deci nu funcționează doar pentru primirea românilor și bulgarilor, pentru ceilalți cetățeni europeni e în regulă și poate chiar să se extindă. Ni s-a spus că nu suntem în stare să asigurăm granițele, deși inclusiv în războiul Rusiei asupra Ucrainei România și-a făcut treaba la frontiere. Ni s-a spus că este din cauza valurilor de migranți, deși România nu se află pe nicio rută de migrație cunoscută, dimpotrivă.

Să vadă românii, bulgarii și toți cetățenii europeni cine sunt cei care subminează valorile europene, cine sunt cei care nu aplică Tratatele în spiritul și litera lor, cine sunt cei care se cred ”mai egali” decât alții. Să vadă toate persoanele care sunt ținute pe la cozi prin vămi și aeroporturi, toate companiile care pierd bani cine sunt cei care le încalcă în continuare drepturile. Să vadă întreaga Europă cine sunt cei care seamănă dezbinare, încurajează discriminarea și promovează propaganda Rusiei.

Și încă o chestiune: transparența acestei dezbateri despre Schengen va arăta și cât de tare se luptă autoritățile române pentru drepturile cetățenilor acestei țări. Cât de tare contează pentru miniștrii din guvernarea PSD-PNL că sunt umiliți la granițe românii din diaspora, principalul finanțator al bugetului pe care îl împart Ciolacu și Ciucă. Să vedem și noi cât de mult se bat pentru dreptul afacerilor românești de a nu mai pierde bani, cât de mult se bat pentru sănătatea românilor afectați de poluarea generată de cozile enorme de la granițele terestre, cât de mult se bat pentru atragerea investitorilor străini care nu vin să facă locuri de muncă în România pentru că trebuie să stea la coadă la vamă.” – a punctat europarlamentarul.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare