duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneNuclearelectrica a semnat un contract de 781 mil. dolari canadieni pentru retehnologizarea...

Nuclearelectrica a semnat un contract de 781 mil. dolari canadieni pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă

Semnarea contractului a avut loc la Expoziţia Mondială Nucleară de la Paris.

Producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica anunță marți semnarea unui contract în valoare de 781 milioane de dolari canadieni (523 milioane de euro), cu un consorţiu condus de compania canadiană AtkinsRealis, pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă.

Intrarea în vigoare a contractului este condiţionată de aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor SNN, CCC primind aprobarea finală din partea Guvernului Canadei.

“Nuclearelectrica, împreună cu Candu Energy Inc., o companie AtkinsRéalis şi SNC-Lavalin Group Inc. şi Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporaţie federală de stat, au semnat astăzi, 28 noiembrie 2023, un contract în valoare de 781 milioane CAD, având ca obiect furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie, pentru prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 CNE Cernavodă”, a scris compania marți la Bursa de Valori.

Semnarea contractului a avut loc la Expoziţia Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor şi Comerţului Internaţional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan, Secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei din România, Teodor Chirica, preşedintele Consiliului de Administraţie al SNN, Bobby Kwon, preşedinte şi director general CCC, Ian Edwards, preşedinte şi director general al AtkinsRéalis şi Joe St. Julian, preşedinte, Nuclear, AtkinsRéalis.

La începutul lunii noiembrie, Nuclearelectrica a anunţat că, în urma derulării şi finalizării unei proceduri de atribuire, a transmis către Candu Energy Inc. o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viaţă a reactorului Unităţii 1. 

Suntem bucuroşi să ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavodă cu AtkinsRéalis, care şi-a dovedit deja experienţa şi capacităţile. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standard de excelenţă şi să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. Mai mult, prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1, precum şi a viitoarele două unităţi CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înaltă calitate, precum şi crearea de noi locuri de muncă, investiţii în comunitate, o contribuţie importantă la bugetul local şi de stat, precum şi proiecte pentru lanţul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generaţiile următoare„, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica SA, potrivit sursei citate.

Cele două unităţi CANDU de la Cernavodă furnizează 20% din energia electrică a României, iar de la punerea în funcţiune, în 1996 şi 2007, ţara a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2, potrivit raportului de la bursă. Guvernul român şi SNN şi-au anunţat, de asemenea, intenţia de a construi încă două reactoare CANDU la Cernavodă, iar patru reactoare CANDU operaţionale la centrală ar duce ponderea energiei nucleare în producţia de energie electrică a României la 33%

Statul român are o participație de 82,5% din Nuclearelectrica. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare