miercuri, mai 8, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiCum l-a salvat CCR de închisoare pe "omul lui Dragnea"

Cum l-a salvat CCR de închisoare pe „omul lui Dragnea”

Marian Fișcuci, primul director al TelDrum și fost coleg de liceu al lui Liviu Dragnea, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimativ de 1,2 milioane de euro. Lucrurile, însă, n-ar fi evoluat așa dacă în anul 2018, CCR n-ar fi luat decizia de a elimina din dosare interceptările care probau infracțiuni.

Dosarul Proinvest a fost, în primul rând, o confirmare a faptului că oamenii din jurul lui Liviu Dragnea au realmente înclinații deosebite în domeniul infracțiunilor. De altfel, Proinvest este și în acest moment una dintre cele mai profitabile afaceri din România, aceasta având puncte de lucru în mai multe județe.

Marian Fișcuci, patronul acestei importante afaceri, prieten apropiat al lui Dragnea, a intrat în lumina reflectoarelor cu niște ani în urmă, după ce a preluat de la Consiliul Județean Teleorman faimoasa afacere Teldrum.

Înainte de Teldrum, Fișcuci deținea un depozit de piese, uleiuri și accesorii auto. Firma Fișcuci M se înființase în anul 1991 și avea sediul în Alexandria. Asociatul său, care îi era și socru, Anton Tănase, a decedat pe 31 august 2000, lăsând ca moștenitori pe soția acestuia și pe fiica lui, Neli Fișcuci. Moștenirea se ridica la valoarea de 55.000 lei, transformați în aport de capital la firma în cauză, fapt ce a dus la atragerea soției Neli Fișcuci în societate. Cu prilejul acela s-au înființat două puncte de desfacere: un deposit en-gros și un magazin de mărfuri alimentare.

După ce a preluat Teldrum, Fișcuci și-a dorit mai mult, așa că a înființat Proinvest, companie specializată în comercializarea de utilaje agricole.

Sediul Proinvest din Alexandria

Lucrurile au mers atât de bine pentru el în această nouă afacere, încât în anii 2008, 2009, 2011 și 2012, familia Fișcuci a făcut către PSD donații în valoare de 344.000 de lei.

În anul 2014, procurorii DNA făceau o vizită la Proinvest, după ce descoperiseră că în perioada 2012 – 2014, Marian Fișcuci, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti. În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească FAN SPEED Nikopole căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

Prejudiciul rezultat din aplicarea acestei scheme infracționale se ridica la 1,2 milioane de euro.

Dosarul părea bine închegat, așa că nu erau mari emoții cu privire la deznodământ. În spațiul public apăruseră chiar interceptări care probau vinovăția celor implicați în dosar, inclusiv a fostului parlamentar PSD, Adrian Simionescu.

Adrian Simionescu: Nu, că eu nu am voie. Doar Fănica (soția lui Simonescu și sora lui Fișcuci), că eu teoretic nu mai sunt la firmă. Cu toate că le pun… , dacă sunt acționar nu trebuie să mă duc și eu în interes de servici până la urmă… legea lui ANI… sunt acționar sută la sută, dar nu mai sunt administrator, știi, eu pă cine oi păcăli, da’ asta suntem…
Prieten: Asa facem legile, ca să…
Adrian Simionescu: Da, deci eu sunt acționar sută la sută, dar nu mai conduc eu, conduce muierea, tu să mă crezi!
Prieten: Da. Corect.


Marian Fiscuci: Vreau să vindem un tractor mare, Xerion 5000 se numește.
Adrian Simionescu: Așa, da.
Marian Fiscuci: Putem să-i facem contract omului și să-i facem o proformă în baza căreia să plăteasca un avans, să agațăm clientu’?
Adrian Simionescu: Bineînțeles! Pai da’ proforme știe să faca fata (angajata Proinvest ), are tot ce-i trebuie și face contract în care-i spune că-i dă proforma cu avans și face proforma doar pe avans. Noi de obicei făceam proformele pe toata suma. A, tu vrei factura fiscală proformă?!
Marian Fiscuci: Nu, nu, nu, domne, nu! Eu vreau sa-ncasezi un avans, pă mine atât mă interesează, să fiu sigur de client.
Adrian Simionescu: Da, mă, știe… știe Alina metoda… știe Alina metoda…

În anul 2018, însă, CCR a luat decizia de a exclude din dosare probele rezultate din supravegherea tehnică a activităților infracționale. Cu alte cuvinte, dosarul era scuturat de interceptările SRI, iar probele deveneau din ce în ce mai puține. Potrivit unor surse, sute de convorbiri au fost eliminate din dosarul Proinvest, ceea ce a subțiat mult povestea și a făcut-o aproape nedigerabilă în fața ÎCCJ.

Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de inculpatul Simionescu Adrian Constantin împotriva sentinţei penale nr. 157 din 10 aprilie 2020 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 3506/1/2017, privind pe intimaţii inculpaţi Fişcuci Marian şi SC Proinvest SRL(…)Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 iunie 2021”, arată ÎCCJ.

Decizia de achitare dată în anul 2020 de un complet de trei judecători a fost menținută, astfel, de completul de cinci al ÎCCJ, fiind menținută, în același dosar, condamnarea de un an și opt luni cu suspendare a fostului deputat, Adrian Simionescu. Tot față de Simionescu judecătorii au dispus şi confiscarea sumei de 638.085 lei, considerată folos necuvenit rezultat în urma săvârşirii infracţiunii de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Astfel, evaziunea fiscală s-a evaporat cu totul din ecuație, singura infracțiune probată până la capăt fiind efectuarea de acte de comerț incompatibile cu funcția, în cazul fostului deputat PSD, Adrian Simionescu.

Și totuși, în condițiile create de CCR, Marian Fișcuci iese din povestea asta murdară cu obrazul curat.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare