vineri, mai 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticPolonia a decis să cedeze Ucrainei avioanele MiG-29 prin intermediul SUA și...

Polonia a decis să cedeze Ucrainei avioanele MiG-29 prin intermediul SUA și le cere aliaților să procedeze la fel

UPDATE

SUA, deși au precizat că vor continua discuțiile cu Polonia, consideră că nu este viabilă propunerea Varșoviei de a trimite avioanele sale MiG-29 armatei americane pentru ca acestea să fie furnizate Ucrainei, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

,,Nu credem că propunerea Poloniei este viabilă”, a spus John Kirby într-un comunicat.

Acesta a mai precizat că o astfel de organizare a acordării de asistență militară Ucrainei, coroborată cu invazia rusească, ,,trezește motive semnificative de îngrijorare” pentru întreaga alianță NATO.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Polonia a decis că va trimite – imediat și gratuit – toate cele 28 de avioane MiG-29 către Baza Aeriană americană Ramstein din Germania, pentru a le pune la dispoziție Statelor Unite ale Americii cu scopul de a fi furnizate ulterior Ucrainei.

,,În același timp, Polonia solicită SUA să-i fie puse la dispoziție avioane uzate ce au capacități operaționale corespunzătoare. Polonia este pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor”, transmite Ministerul polonez de Externe.

De asemenea, Guvernul Poloniei solicită și celorlalți aliați NATO care dețin avioane MIG-29 să acționeze într-un mod similar. (sursa: AICI)

Ucraina a solicitat acest tip de avioane, întrucât piloții ucraineni sunt deja instruiți să le folosească.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, declara duminică, pe parcursul vizitei din R. Moldova, că americanii iau în considerare sprijinirea Poloniei cu avioane de luptă în cazul în care Varșovia decide să ofere Ucrainei avioanele MiG-29.

Polonia, Slovacia și Bulgaria dispun de avioane MiG-29 pe care piloții ucraineni le pot pilota.

Polonia a respins inițial ideea de a-și trimite MiG-urile în Ucraina, temându-se că Rusia ar putea interpreta mișcarea drept un casus belli. Totodată, Bulgaria a spus că are nevoie de avioanele MiG-29 pentru propria apărare aeriană. (sursa: AICI)

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat că va sprijini Polonia dacă decide să furnizeze Ucrainei avioane de luptă.

,,I-aș susține pe polonezi și orice alegere pe care o fac”, a spus Wallace, adăugând că Marea Britanie nu poate oferi avioane care ar putea fi folosite de ucraineni.

Un atac asupra unui partener NATO este considerat un atac împotriva tuturor membrilor, ceea ce ar duce la declanșarea unui răspuns colectiv în temeiul articolului 5 din tratatul Alianței Nord-Atlantice.

,,Vom proteja Polonia, îi vom ajuta în tot ceea ce au nevoie. Polonia va înțelege că alegerea pe care o va face nu doar că va ajuta Ucraina în mod direct, ceea ce e bine, dar îi poate duce pe polonezi și către o linie directă de război cu țări precum Rusia sau Belarus”, a mai declarat ministrul britanic al Apărării.

Mai mult, premierul britanic Boris Johnson i-a transmis astăzi omologului polonez, Mateusz Morawiecki, că Marea Britanie „este pregătită să-și sporească sprijinul militar pentru Polonia, în cazul în care va fi nevoie”. (sursa: AICI)

SUA și Polonia au discutat pe parcursul ultimelor zile despre un posibil transfer de avioane MiG-29 câte Ucraina. Varșovia a întrebat Casa Albă dacă Administrația Biden poate garanta că va furniza Poloniei avioane de luptă fabricate de SUA (până acum s-au vehiculat avioanele F-16) pentru a umple golul lăsat de un transfer de avioane MiG-29 către Ucraina. Casa Albă a răspuns solicitării, precizând că va analiza propunerea făcută de Polonia.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare