vineri, mai 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiCine sunt deținătorii căminului de bătrâni din Pipera care au ascuns beneficiarii...

Cine sunt deținătorii căminului de bătrâni din Pipera care au ascuns beneficiarii într-o clădire insalubră din Tunari

Romeo și Julia Saleno sunt doi cântăreți de pop-opera, care au înființat în anul 2007 Căminul de Bătrâni "Sfântul Dumitru" din Pipera. Vorbim și în acest caz despre un centru licențiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale care asigură servicii complete pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, inclusiv pentru cele greu deplasabile sau nedeplasabile. Și probabil, activitatea acestui cămin ar fi rămas necunoscută public, dacă cei care se ocupă de administrarea lui nu ar fi decis să mute 11 beneficiari, aflați într-o stare deplorabilă, într-o clădire în construcție, izolată pe un câmp din Tunari. De ce? Cel mai probabil pentru a-i ascunde de autorități, în contextul controalelor anunțate.

Romeo Saleno, pe numele lui de botez Dumitru Șăulean, este absolvent al Academiei de Muzică din Cluj Napoca și se prezintă public drept un adevărat spirit caritabil, care caută soluții pentru construirea unei lumi mai bune.

Împreună cu soția lui, Julia, cei doi trăiesc o mare parte a timpului în Statele Unite ale Americii, însă amândoi declară că România e țara lor mamă. Sunt deseori invitați să cânte la evenimentele caritabile ale Clubului Rotary, precum aniversarea de 10 ani de la înfiinţarea Clubului Rotary Bucureşti Atheneum sau la Balul Primăverii organizat de Clubul Rotary Alexandria.

Așa cum am menționat, în anul 2007, Dumitru Șăulaean (Romeo Saleno) fonda Căminul de Bătrâni Sfântul Dumitru din Pipera, un azil privat destinat atât îngrijirii persoanelor în vârstă, cât și a bolnavilor de Alzheimer, Parkinson și alte afecțiuni, oferind servicii de asistență permanentă, post-spitalizare și tratament. Unul dintre elemente specifice ale acestui centru era includerea în tratamentul beneficiarilor a „meloterpiei”, o terapie curativă prin muzică.

În descrierea centrului, pe site-ul oficial al acestuia, apar fotografii care arată condiții dintre cele mai bune.

Cu toate acestea, în contextul controalelor anunțate de premier, administratorii centrului au decis să ascundă efectiv 11 beneficiari într-o casă în construcție din Tunari.

În această seară, în urma unei sesizări a reprezentanţilor mass-media (Observator-Antena 1), poliţiştii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF şi personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcţie, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilităţi), precum şi o altă persoană, care le însoţea. Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul Bucureşti, pentru a nu fi identificate de autorităţi„, se arăta ieri seară într-un comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit site-ului acestui cămin de bătrâni, tariful standard pe care trebuiau să-l achite beneficiarii lunar era de 2500 de lei, acesta crescând în funcție de serviciile suplimentare pe care le doreau aceștia sau aparținătorii. În tariful standard erau incluse îngrijire permanantă 24 de ore din 24, 5 mese pe zi, asistență medicală, consultații, medic de familie și servicii spălătorie.

Sursă: site-ul oficial al Căminului de Bătrâni Sf. Dumitru, Pipera

În realitate, se pare că lucrurile nu stăteau chiar așa. Iar la ora la care bătrânii erau găsiți într-o stare deplorabilă în clădirea insalubră din Tunari, centrul din Pipera era închis cu lacătul.

Julia Saleno, implicată și ea în proiectul căminului de bătrâni, e proclamată „ambasadoare a păcii” și vorbește despre Dumnezeu în toate interviurile pe care le oferă.

Urmează ziua de mâine, un dar de la Dumnezeu, un privilegiu că o apucăm, că este încă pace şi vă îndemn să ne rugăm pentru viitor. Să dăruim iubire pentru ca să compensăm energiile negative, ura, să echilibrăm fluxul energetic, altfel toată lumea se va stinge, se vor omorî unii pe alţii. Totul s-a născut prin şi din iubire şi nimic nu poate supravieţui fără ea. Eu personal ţin cont de intuiţii şi de premoniţii, care consider că sunt insuflate de divinitate.” – zicea Julia Saleno într-un interviu.

Într-o publicație din Cluj apăreau în 2012 informații foarte interesante despre cei doi. Gazeta de Cluj scria cum acest cuplu de muzicieni au scos la vânzare și închiriere casa unei femei de peste 80 pe care aceștia ar fi ținut-o într-un azil deschis de ei în Cluj Napoca.

Și azilul respectiv a fost închis de autorități pentru că nu respecta normele.

Mai multe persoane au reclamat încă de atunci faptul că soții Saleno i-ar înfometa pe beneficiari și le-ar administra calmante celor cazați în căminul din Tunari.


Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Ma bucur enorm ca mai există jurnaliști independenți care relatează adevărată față a țării,o urmaresc pe Carmen Dumitrescu si va mulțumesc pentru munca care o făceți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare