vineri, mai 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAnaliză Frames: Afacerile cu căminele de bătrâni au depășit anul trecut 200...

Analiză Frames: Afacerile cu căminele de bătrâni au depășit anul trecut 200 mil. lei şi ar putea trece de 600 mil. lei în următorii cinci ani

În centrul cazurilor înfiorătoare descoperite în Ilfov și în urma controalelor desfășurate la nivel național, Frames arată vineri profitabilitatea afacerilor cu cămine de bătrâni și cifrele îngrijorătoare din această nouă piață "cu potențial în România".

O nouă analiză realizată de firma de consultanță Frames arată că afacerile cu cod CAEN 8730 (Activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure) au atins cifra de afaceri cumulată de 200 de milioane de lei și ar putea depăși 600 milioane de lei în următorii cinci ani. 

Pe fondul îmbătrânirii populației, firmele care activează în domeniu ar putea să-și tripleze cifra de afaceri, iar „investitorii au intuit potențialul acestui business, dovadă că numărul companiilor cu cod CAEN 8730 a crescut de la 32 în 2010 la 228 în 2022„, arată Frames.

Anul trecut a adus o creștere a cifrei de afaceri cumulată cu 50 de milioane de lei mai mare decât anul anterior, de la 156,6 mil. lei în 2021 la 206 milioane lei în 2022.  „Spre comparație, în 2008, afacerile cu căminele de bătrâni nu depășeau 4,61 milioane lei”. În ceea ce privește profitul, se remarcă o creștere de la 31 de milioane de lei în 2021 la 45,7 milioane lei în 2022, cu mențiunea că, în urmă cu 10 ani, căminele de bătrâni nu înregistrează un profit mai mare de 1 milion de lei.

Semnele de întrebare apar atunci când ne uităm la numărul de angajați. Doar 1.619 angajați activau în companiile cu codul CAEN 8730 în 2022, cu 300 mai mulți decât anul precedent.

,,Statisticile indică faptul că cele mai multe firme (170) au mai puțin de 10 angajați, iar media este de 3 angajați / societate. Să îți deschizi un cămin de bătrâni sau chiar mai mult, un lanț de centre de îngrijire a bătrânilor a devenit, așa cum estimam într-o analiză Frames, un business de viitor. Îmbătrânirea accelerată a populației și absența unui sistem de asistență socială la domiciliu fac ca tot mai multe persoane de vârsta a III-a să ajungă clienți ai acestor cămine”, afirmă Adrian Negrescu, Manager Frames.

Potrivit datelor statistice de la Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului, centralizate de firma de consultanță, topul companiilor, după de cifra de afaceri, este condus de Asertivo Premium SRL din București, cu afaceri de 7,7 milioane de lei și un profit net de 1,7 milioane de lei, urmat de Corsica Obiect SRL din București, cu afaceri de 5,61 milioane de lei și un profit de 1,99 milioane lei.

Topul continuă cu: Miraflor SRL București (5,48 milioane cifră de afaceri), Lukby by BLS SRL (4,69 mil. lei), Căminul Stejarul SRL (4,11 milioane lei), Geronto Life Med SRL (4,04 mil.lei), Casa Primitoare SRL (3,87 mil.lei), Enrom Management MT SRL (3,79 milioane lei), Care Center Sf. Maria SRL (3,76 mil lei) și Revera Independent SRL (3,63 milioane lei)

Cele mai multe firme de profil se află în București (48), Ilfov (41), Timiș (22), Argeș (21) și Constanța (14 firme).

Vezi analiza completă AICI.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare