joi, mai 9, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneUn festival de teatru născut  din visul a doi liceeni și-a celebrat...

Un festival de teatru născut  din visul a doi liceeni și-a celebrat majoratul. Ideo Ideis a încheiat ediția cu numărul 18

Pentru Alexandria, reședința de județ a Teleormanului, un județ în care nu prea se întâmplă nimic din punct de vedere cultural, Festivalul de Teatru Tânăr Ideo Ideis a fost o revelație și o salvare pentru cei care încă mai simțeau setea de frumos. Povestea festivalului, însă, este una incredibilă, pentru că, acum 18 ani, doi liceeni au reușit o misiune aproape imposibilă: să pună bazele unei tradiții culturale într-un oraș în care cultura e pe ultimele locuri în preocupările publice, dar și ale autorităților. Andreea Borțun și Alexandru Ion au scris astfel o filă importantă din istoria unui județ despre care nu s-au auzit prea des povești frumoase.

Ideo Ideis a fost visul a doi liceeni. Visul de a pune Alexandria pe harta culturală a țării. Un festival mare de teatru care să scoată din anonimatul cultural o zonă a țării despre care fie nu s-a auzit mare lucru, fie s-au auzit numai povești despre furt și corupție. Andreea Borțun și Alexandru Ion, acum nume importante din istoria filmului și teatrului românesc, se întorc în fiecare an la ei acasă, pentru a deschide din nou porțile acelui festival de teatru pe care l-au visat când erau mici. Și anul acesta, Ideo Ideis și-a celebrat majoratul.

Sub deviza “Faci lumea să semene cu tine”, ediția de majorat a festivalului de teatru tânăr nu putea fi mai bine organizată, atât în plan conceptual, cât și la nivel de diversitate a evenimentelor oferite publicului. Astfel, în 2023,  festivalul s-a focusat asupra posibilității individului de a mișca lumea din jurul lui și de a-i da forma pe care el o dorește. Iar arta este unul dintre mijloacele cele mai eficiente de a genera schimbare.

https://www.potcoavadunarii.ro/

21 de artiști au fost invitați pe scena festivalului, oferind experiență și mentorat celor care și-au dorit să cunoască lumea și altfel. Și sute de oameni s-au implicat în acest demers, fie ca participanți activi la organizarea evenimentelor, fie ca privitori în căutare de catharsis.

Marcel Iureș, Cătălin Ștefănescu, Andreea Borțun, Alexandru Ion, Alex Zlăvog, Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Maria Obretin, Ștefan Lupu, Andrei Huțuleac, Judith State au fost doar câțiva dintre oamenii care oferit din experiența și talentul lor celor care au dorit să fie parte din acest festival unic în sudul României.

Foto de: Ștefan Adrian

Privind în urmă cu 18 ani, ne dăm acum seama, la majoratul festivalului, ce drum lung  a fost parcurs și cât de departe s-a ajuns. Vorbeam cu Andreea Borțun acum șapte ani despre acest festival și o întrebam ce scop o mână în această luptă, care n-a fost nici pe departe una simplă.

Cred că ceea ce ne dorim foarte tare este să încercăm să generăm contexte pentru adolescenții din România de a se întâlni cu niște oameni care ar putea să le producă niște revelații. De ordin personal sau profesional…  Fie că de aici se va dezvolta o carieră sau că se vor forma oameni conștienți de ei înșiși, din punctul meu de vedere, scopul merge în acea direcție. În al doilea rând, e important pentru noi că îi putem mobiliza pe tinerii din Alexandria, adică avem peste 100 de voluntari în festival. A crescut atât de tare dorința lor de a veni și de a se ocupa de festival, încât trebuie să facem selecții. Și sunt unii dintre ei care nu-și pot imagina vara fără festival. Adică sunt unii care așteaptă un an întreg să vină aici. Îmi spun că se simt importanți, că simt că ajută, că au o misiune, că sunt validați. Și cred că asta lipsește în mare parte din sistemul educațional oricum. Adică nu prea ia nimeni în serios un adolescent… Asta încercăm să facem.”

Și acum, după ce am văzut cum a decurs ediția de majorat a festivalului, ne este foarte clar că obiectivele despre care vorbea Andreea atunci au fost atinse. Acum, numai consecvența și perseverența celor implicați în proiect pot face ca acest festival să contribuie și în anii următori la formarea unei generații de tineri care să înțeleagă pe deplin greutatea actului cultural.

Foto de: Alexandra Iftime
Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare