În mediul de afaceri, cea mai nouă analiză a platformei de business intelligence Termene.ro arată că veniturile totale înregistrate anul trecut de companiile din România s-au ridicat la 2.392 mii de miliarde de lei, un nivel record. Dacă în anul 2020, profitul general realizat la nivel naţional a fost de 103 miliarde lei, fiind primul an în care a fost depăşit pragul de 100 miliarde lei, în 2021 valoarea acestuia a crescut cu aproape 50%, la 149 miliarde lei. În anul 2022, profitul generat de companiile românești a mai înregistrat o creştere majoră de 50%, la peste 204 miliarde lei.
În sectorul energetic, producătorul de energie Hidroelectrica a semnat recepţia punerii în funcţiune a instalaţiilor aferente hidroagregatului numărul 2 al centralei hidroelectrice Tismana Subteran, lucrări parte dintr-un contract de 20,8 milioane de lei cu mai multe obiective. Potrivit companiei, etapa investiţională recepţionată a vizat instalaţiile de automatizare şi comandă HA2, instalaţiile auxiliare, instalaţiile de alimentare şi distribuţie 0,4 kV curent alternativ etc. Lucrările au fost realizate de Electromontaj – Sucursala Craiova.
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, a înlocuit cele patru camere de cocsare de la rafinăria Petrobrazi. Camerele de cocsare au fost fabricate în România şi au fost aduse la rafinărie cu două transporturi agabaritice. Investiţiile pentru proiect s-au ridicat la aproximativ 70 milioane de euro.
La Borzești, combinatul chimic Chimcomplex a semnat contractul de finanţare, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, și că este în curs de implementare a etapei a doua pentru un proiect care prevede construcţia unei centrale în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz, flexibilă, de 108 MW, pentru încălzirea centralizată din Râmnicu Vâlcea. Valoarea totală a proiectului, care va fi implementat în perioada 2023 – 2025, este de 689,39 milioane lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 405 mil. lei.
Nu în ultimul rând, ProCredit Bank finanţează Grupul Agro Nevada Tim cu 1,8 milioane de euro pentru achiziţia de utilaje agricole noi, prin Programul „AGRI” de cofinanţare a IMM-urilor în parteneriat cu Fondul European de Investiţii. În prezent Grupul Agro Nevada Tim lucrează peste 16.000 ha de teren agricol.
Și Comisia Europeană a propus un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane de euro, din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), pentru a oferi asistență României în urma daunelor cauzate de seceta severă din vara anului trecut. Potrivit unui comunicat emis miercuri, fondurile pot acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare, respectiv repararea infrastructurii deteriorate, protecții pentru populație, asigurarea infrastructurii de prevenție și protejarea patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare. Operațiunile de urgență și de redresare pot fi finanțate retroactiv de FSUE, începând din prima zi a dezastrului.