luni, mai 13, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Tot înainte

PUNCTE-CHEIE: Tot înainte

TMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ în România, a anunțat construcţia unui parc fotovoltaic plutitor pe lacul Grebla din Reşiţa, DS Smith Packaging pregătește o investiție de peste 13 milioane de euro în fabrica sa de la Ghimbav, iar Ministerul Energiei a inițiat două hotărâri de Guvern pentru alocarea a 50 mil. lei pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului, care va prelua activele funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara. Ce proiecte au mai demarat în săptămâna 18-24 septembrie?

Vești bune din domeniul energiei: Săptămâna trecută, Ministerul Energiei a inițiat două hotărâri de Guvern prin care se alocă 50 de milioane de lei, din Fondul de Rezervă Bugetară, pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A. Noua companie va prelua în perioada următoare activele funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara S.A., iar cei 2.000 de mineri și personal vor fi angajați în noul complex. Totodată, noul complex va presta un Serviciu de Interes Economic General pentru activități de punere în siguranță în mine și de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului.

https://www.potcoavadunarii.ro/

De asemenea, Nuclearelectrica a anunțat miercuri, la Bursa de Valori București, un sprijin în valoare de 3 miliarde de dolari (canadieni) din partea Canadei pentru dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. În prezent, Unitățile 1 și 2 de la CNE Cernavodă contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al României. „Aceste proiecte strategice vor fi realizate în colaborare cu parteneri canadieni tradiționali și cu susținerea Băncii de Export a Canadei (EDC) și vor contribui la securitatea energetică a României și la atingerea țintelor de decarbonizare. În plus, proiectele vor asigura locuri de muncă stabile pentru aproximativ 20.000 angajați în industria nucleară din România pentru următorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economică”, mai transmite compania.

În noua realitate a domeniului, investițiile se axează pe energie verde, iar TMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ în România, a anunțat construcţia unui parc fotovoltaic plutitor de 1.000 kW pe lacul Grebla din Reşiţa, care urmează să acopere parţial consumul intern de energie electrică al companiei în paralel cu reducerea emisiilor de gaze. Proiectul vizează corpul de apă neutilizat în prezent al lacului de liniştire Grebla, cu o suprafaţă de aproximativ 30.000 de metri pătraţi, iar valoarea investiţiei se ridică la 1,36 milioane euro, din care 737.500 euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea fondului norvegian Innovation Norway.

Alte investiții promise

DS Smith Packaging, furnizor de soluţii de ambalare sustenabile, investeşte peste 13 milioane de euro în fabrica sa de la Ghimbav, în soluţii de ambalare, lucrări estimate a fi finalizate până la sfârşitul anului 2023. Proiect vizează creşterea capacității de producţie cu peste 20% şi îmbunătățirea productivității, parte din strategia DS Smith Packaging de dezvoltare în Europa de Est.

Olympus, unul dintre cei mai mari producători de lactate din România, a anunțat o investiție de peste 40 de milioane de euro în construcţia unui centru logistic la Hălchiu, în judeţul Braşov, parte din strategia de dezvoltare în România şi în regiune. În prezent centrul logistic se află în faza de construcţie, urmând să fie pus în funcţiune etapizat, începând cu luna ianuarie 2024, iar până la finalul anului viitor, centrul va fi complet funcţional şi integrat cu fabrica de lactate deţinută de companie în vecinătate. Cu o suprafaţă construită de peste 13.500 de metri pătraţi, noul centru va include şi un depozit la înălţime (high-bay), cu o suprafaţă de aproximativ 6.000 de metri pătraţi și va deservi atât piaţa locală, cât şi toate ţările în care sunt exportate produsele lactate Olympus, printre care Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Bulgaria sau Serbia.

Compania de dezvoltare imobiliară Rock Development Holding a anunțat că a obţinut autorizaţia de construire pentru dezvoltarea primului proiect hotelier de cinci stele din Poiana Braşov, care va atrage o investiţie de 70 de milioane de euro. Proiectul va fi format dintr-un hotel cu 120 de camere şi o componentă de ‚hotel branded residences’, cu 75 de unităţi.

Nu în ultimul rând, producătorul de bere Ursus Breweries a finalizat o investiţie de 2 milioane de euro într-o instalaţie care foloseşte tehnologii de eficienţă energetică pentru recuperarea energiei termice din gazele arse, la fabrica de bere din Buzău. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare