joi, mai 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticEuroparlamentarul Vlad Gheorghe a depus un amendament pentru confiscarea averilor oficialilor corupți...

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a depus un amendament pentru confiscarea averilor oficialilor corupți și familiilor acestora: „Le luăm banii corupților”

Europarlamentarul Vlad Gheorghe anunță că a depus un amendament prin care averile oficialilor sau funcționarilor dovediți a fi corupți ar putea fi confiscate, împreună cu averile familiilor acestora. Practic, dacă un personaj cu funcție publică se dovedește a fi corupt, atunci atât averea lui, cât și a apropiaților săi, ar putea fi controlată și confiscată, dacă acest amendament la Directiva de combatere a corupției va trece de votul colegilor săi.

Vlad Gheorghe, europarlamentar din partea grupului politic european Renew Europe, susține că a depus un amendament la Directiva de combatere a corupției, amendament care va permite controlul averilor oficialilor corupți, dar și a familiilor acestora, fiind cunoscută deja practica ascunderii banilor în familie a multor personaje publice corupte.

Europarlamentarul spune că e optimist cu privire la adoptarea acestui amendament propus de el și depus de Giles Boyer, raportor alternativ pentru opinia Comisiei pentru control bugetar, și arată că soluția pe care a propus-o a primit deja susținerea mai multor eurodeputați din Franța, Belgia, Slovacia, dar și a colegilor săi din delegația română membri și supleanți în CONT, Ramona Strugariu și Alin Mituță.

„Cum scăpăm de corupție? Simplu – le luăm banii corupților. Am depus un amendament în Directiva de combatere a corupției pentru confiscarea averii celor care comit fapte de corupție, precum și a familiei lor, dacă în urma unei investigații separate din partea autorităților competente se constată că nu poate fi justificată.

Mai exact, când un oficial sau un funcționar public este condamnat pentru o infracțiune de corupție, trebuie să se declanșeze o evaluare a întregii averi asociate acestuia, precum și a rudelor apropiate și a partenerilor acestuia. Am propus ca această evaluare să cuprindă toate activele financiare, bunurile mobile și imobile, ca să vedem dacă averea deținută de cel corupt sau de rudele sale corespunde veniturilor declarate oficial.

Dacă evaluarea constată o diferență semnificativă între veniturile raportate și ce deține efectiv demnitarul sau funcționarul public, precum și persoanele afiliate lui, adică dacă respectivul condamnat pentru fapte de corupție are o avere inexplicabilă sau venituri dovedite din activități ilicite, bunurile vor fi confiscată de către autorități, chiar dacă ele depășesc sau nu fac obiectul prejudiciului din procesul inițial de corupție.

Explicația este foarte simplă – un demnitar aflat la al doilea, al treilea, al patrulea mandat sau un funcționar public de ani de zile în această funcție publică, dacă au avut ca unică sursă de venit declarată salariul din bani publici NU are cum să dețină 10 terenuri, 5 case, 100 de mașini, barcă etc. doar din acel salariu. Deci în mod evident averea lui – sau averea pusă pe numele mamei, soțului sau soției, copiilor etc. provine TOT din fapte de corupție.

Sigur că unui baron nu-i pasă dacă e prins cu mita în portbagaj, dacă e confiscată doar acea mită când el are o avere care să-i ajungă pentru zece generații de-acum încolo. Sigur că nu-i pasă de condamnarea penală dacă scapă și de pușcărie că are grijă partidul. Sigur că în majoritatea cazurilor de corupție cetățenii rămân iar cu buza umflată, coruptul nu-și primește o justă pedeapsă, iar europenii onești – fie ei români sau germani – se simt pe bună dreptate batjocoriți, și furați.” – a punctat europarlamentarul pe Facebook.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare