Săptămâna trecută, profesoara de istorie a economiei de la Harvard, Claudia Goldin, a câștigat premiul Nobel pentru economie în 2023 pentru contribuția sa la înţelegerea rezultatelor pe care femeile le au pe piaţa muncii. „Înţelegerea rolului femeilor pe piaţa muncii este importantă pentru societate. Datorită cercetărilor revoluţionare ale Claudiei Goldin, acum ştim mult mai multe despre factorii care stau la baza acestei situaţii şi despre barierele care ar putea fi depăşite în viitor”, a declarat Jakob Svensson, preşedintele Comitetului pentru Premiul Nobel în ştiinţe economice. Premiul, cunoscut oficial ca Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel, valorează 11 milioane de coroane suedeze, echivalentul a aproximativ 1 milion de dolari.
Revenind în România, industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească, iar anul în trecut a raportat o cifră de afaceri de 332 milioane de dolari, o creştere de peste 25% faţă de anul precedent şi este de peste trei ori mai mare decât cea înregistrată în 2014. Potrivit studiului anual realizat de RGDA (Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România), în studiourile româneşti lucrează în prezent în jur de 6.800 de specialişti, iar această creştere va continua şi în 2023.
Mai departe, producătorul de aluminiu Alro a aprobat demararea a trei noi proiecte de investiții, în valoare de 15 milioane de euro, pentru decarbonizarea procesului tehnologic și creșterea competitivității. „Proiectele pe care le demaram acum au rolul de a reduce emisiile de carbon prin generarea unei cantități de energie regenerabilă atât de necesară activității companiei, dar mai ales de a reduce considerabil amprenta de carbon pentru operațiunile noastre din Turnătorie. Cel de-al treilea obiectiv ne va susține strategia pe termen lung și eforturile constante de a ne diversifica portofoliul de clienți și de produse în concordanță cu cerințele pieței”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General al Alro. În ultimii 20 de ani, Grupul a investit peste 885 de milioane de dolari, din care peste 530 de milioane de dolari doar în Slatina, potrivit unui comunicat de presă.
Nu în ultimul rând, E.ON Energie România a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice pentru compania Printmasters, în cadrul unui parteneriat încheiat în acest an. Peste 1.000 de module fotovoltaice au fost montate pe una dintre halele de producție din localitatea Cicârlău (județul Maramureș), valoarea investiției apropiindu-se de 500.000 de euro.